През 17-ти век пиенето на кафе се наказва със смърт. Тогава се вярвало, че оказва промени на ума. За щастие, сега можем да пием толкова кафе, колкото искаме, а разнообразието от съединения, които съдържа, е доказано в полза за здравето. Но все още има много дискусии за това колко от тази течност е безопасно да се пие през деня.

Решихме да разберем колко чаши от любимата ни напитка са полезни за тялото ни и колко е твърде много. Подготвили сме и бонус в края.

Точното количество кафе е полезно за сърцето

Група учени от Германия са открили, че кофеинът кара клетките в кръвоносните ни съдове да реагират по определен начин. Кафето подобрява начина на работа на тези клетки и ги кара да се „представят“ като по-млади. Изследователите вярват, че оптималното количество кафе, от което се нуждаем, за да поддържаме сърцето си по-младо за по-дълго време, е 4 чаши на ден.

Пиещите кафе живеят по-дълго

През годините изследователите забелязват, че хората, които редовно пият кафе е по-малко вероятно да бъде засегнати от различни здравословни състояния. Списъкът включва сърдечни заболявания, удар, наранявания, респираторни заболявания, инфекции и диабет. Масово проучване на 400 000 души в САЩ установява, че хората, които пият кафе ежедневно, са по-малко склонни да умрат от някоя от тези причини, отколкото тези, които са намалили кофеина.

Но не прекалявайте

Ако обаче често пиете много чаши, рискувате. Хората, които редовно пият твърде много кафе, може да имат здравословни усложнения. Пиенето на повече от 6 чаши еспресо всеки ден може да увеличи риска от сърдечни заболявания с до 22%, според проучване.

Какво прави кафето нездравословно

Ако пиете повече от 6 чаши кафе на ден, не само кофеинът може да бъде вреден за здравето. Много хора го пият със захар и сметана, които добавят калории и мазнини, което от своя страна може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Въпреки че е вярно, че точното количество черно кафе намалява риска от диабет, добавянето на подсладители, сметана и ароматизатори може да повиши нивата на кръвната захар.

Бонус: Как да измервате приема на кофеин

Кафето не е единственият източник на кофеин. Той може да се намери и в чая и някои други храни. Можете да използвате онлайн калкулатори на кофеин, за да разберете колко от този стимулант консумирате ежедневно.

Колко чаши кафе пиете на ден? Опитвали ли сте някога да спрете?