Клеопатра вярвала, че киселите краставички ѝ помагат да остане здрава и допринасят за легендарната ѝ красота. Юлий Цезар и други римски императори дават кисели краставички на войските си, за да бъдат по-силни. И както се оказва, сокът от тях е наистина вълшебна напитка, която може да направи чудеса за тялото ни.

Разбрахме как тази напитка може да повлияе на здравето ни.

1. Помага да освежите дъха си

Лошият дъх се причинява от бактерии в устата. Оцетът в сока от кисели краставички е мощен дезинфектант и убива вредните микроби и бактерии. Копърът има и антибактериални свойства и в комбинация с оцет може да накара дъха да ухае добре.

2. Помага на корема да остане здрав

Копърът и оцетът в сока от кисели краставички също могат да са от полза за здравето на червата. Тъй като оцетът е ферментирала храна, насърчава растежа на добри бактерии в стомаха и е полезен за храносмилателната система. Доказано е, че копърът помага при лошо храносмилане и стомашни спазми.

3. Облекчава уморените мускули

Само 1/3 чаша сок от кисели краставички е всичко, което е необходимо, за да успокои болката в мускулите, според едно проучване. Тази напитка помага при мускулни болки по-бързо, отколкото да пиете същото количество вода. Изследователите вярват, че се дължи на това, че оцетът може да помогне за спиране на нервните сигнали, които карат мускулите да се схващат.

4. Поддържа ви хидратирани

Ако сте дехидратирани и се упражнявате дълго време, пиенето на нещо с натрий може да ви помогне да възстановите баланса на течностите си по-бързо. Натрият е основен елемент, който губите, когато се потите. Тъй като сокът от кисели краставички съдържа много натрий, може да помогне на тялото да се възстанови по-бързо.

5. Може да ви помогне да отслабнете

Множество проучвания потвърждават, че оцетът подобрява метаболизма, изгаря мазнините и естествено потиска апетита. Пиенето на сок от кисели краставичкиможе може да е малко допълнение към храненето ви, което може да има голямо значение.

6. Поддържа нивото на кръвната захар под контрол

Дори малко количество оцет преди хранене може да бъде от полза за здравето, според едно проучване. Медицински експерти смятат, че може да помогне на пациенти, страдащи от диабет. Друго проучване показва, че оцетната киселина в оцета намалява производството на глюкоза в организма.

7. Богат е на антиоксиданти

Сокът от кисели краставички е богат на витамини С и Е – два ключови елемента, които помагат да предпазите тялото си от увреждане със свободни радикали. Тези витамини също помагат за повишаване на имунната система сред многото други предимства, които предлагат на тялото.