Ново проучване доказва, че има голям шанс да разберете дали някой е богат или беден само като го погледнете.

"Като цяло хората с пари живеят по-щастлив, по-малко тревожен живот в сравнение с тези, които се борят да свържат двата края. Това се отразява на външността на хората", казват авторите на експеримента.

Изследването е проведено между студенти от университета в Торонто, които разглеждали снимки на 80 мъже и жени. Половината от снимките били на хора, които печелят над 150 000 долара годишно, а другата половина - на хора, които печелят под 35 000 долара.

Когато студентите били помолени да отгатнат финансовото състояние на хората на снимките, те отговорили правилно в 68% от случаите.

"Хората всъщност не са наясно как успяват да преценят дали някой е заможен или не. Ако ги попитате, те няма да знаят как да го обяснят", коментира екипа от учени.

Ефектът вероятно се дължи на това, че с времето мимиките на емоциите ни се отразяват на лицата. Хроничното свиване на определени мускули всъщност може да доведе до промени в структурата на лицето ни, които другите забелязват.

"С течение на времето нашето лице започва да отразява и разкрива преживяванията ни. Дори когато мислим, че не изразяваме нещо, следите от тези емоции все още са там", твърдят учените.