Вярвате ли в твърдението, че се влюбваме три пъти в живота си?

Първата любов е по детски чиста и неподправена, втората – онази, която дълго време мислим за истинската и единствена, но която ни оставя разбити на парченца и третата – голямата любов, която идва най-неочаквано – търпеливата, всеобхватната.

Вярвам, че всеки трябва да се влюби поне веднъж в живота си.
За съжаление, в днешно време се намират все по-малко романтици. Любовта се търси на грешните места. Хората доста често и съвсем несъзнателно попадат в приятелската зона, където нещата неизбежно се объркват.

Обикновено казвам на приятели, които са изпаднали в подобна ситуация, че любовта не е там, накъдето са се насочили. Опитвам се да им помогна да се измъкнат от капана, да им отворя очите. Преживявала съм го, познато ми е усещането за несигурност, агонията, неизвестността, очакването.

Вероятно всички сме го преживели поне веднъж и знаем, че лесно се дава съвет, но е наистина трудно да се справиш с такава ситуация, особено когато единственият човек, който може да те разбере, е въпросният „приятел”, с когото можеш да си говориш цяла нощ.

Трудно е да го пуснеш, когато знаеш, че ти вероятно си единствената, която може да го успокои и да го окуражи в тежки за него мигове. Свикнали сте да сте заедно и в добри, и в лоши моменти, да споделяте, да се подкрепяте взаимно, да имате ваши си шеги, които никой друг не би разбрал.

Чувстваш се специална, защото той споделя всичките си несигурности и слабости с теб като с приятел. Така нараняваш единствено себе си. Не си виновна, че си се влюбила в него, вероятно е било неизбежно, но трябва да намериш сили да се отдалечиш от тази ситуация.

В свят, в който повечето хора са обезсърчени, несигурни и отчаяни, е нормално да изпиташ подобни чувства към някого, с когото си изградила такова доверие. С времето сте се превърнали в убежище един за друг.

Сърцето винаги се подвежда лесно, но пък ни прави толкова щастливи. Прекрасно е да обичаш, дори когато чувството не е споделено.

И все пак, не се подценявай! Надявам се някой ден да откриеш онзи, който ще те дари с любовта, която заслужаваш – онази любов, която ще те научи как да обичаш себе си.

А междувременно, озовеш ли се в познатата приятелска зона, където сте повече от приятели, но не сте и двойка, просто бъди смела и му признай чувствата си. Увлечението и страстта могат да замъглят съзнанието ни.

Животът е кратък. Имаш правото да знаеш накъде вървят нещата. Пусни старите емоции да си отидат и приветствай новите – независимо дали ще те приеме или ще те отхвърли.

Осъзнай собствената си значимост и продължи напред. Вярвай, че най-доброто тепърва предстои.