Ако сте един от онези хора, които без причина се изчервяват и се чувстват неудобно в големи компании, ние имаме страхотна новина за вас. Дори две! Първо, на повечето от околните им се струва, че вие сте много надежден и доброжелателен човек. И второ: това не просто им се струва! Последните изследвания потвърждават, че срамежливите хора са най-щедри и наистина заслужават доверие.

Ето какво казва по този повод един от участниците в изследването, докторът по психология Матю Файнбърг:

"Срамежливостта е признак за хора с добри сърца. Нашата работа доказва, че това наистина е много добро качество, а не нещо, с което трябва да се бориш." Файнбърг е сигурен, че срамежливостта може да бъде полезна както в бизнеса, така и в личния живот. На работното място срамежливите хора вдъхновяват другите да си сътрудничат, а след работа събират около себе си малка компания от истински приятели.

Проучването се провежда на няколко етапа. Първо, доброволците били помолени да си припомнят най-неудобните моменти от живота си. Най-често те си спомняли как в обществения транспорт са помислили за бременна жената с наднормено тегло или са сбъркали небрежно облечен мъж с бездомник. Всички разкази са записвани на видео, а след като изследвали мимиките и жестовете на доброволците, учените вече могли да кажат кой от запитаните е по-срамежлив от другите. След това предложили да играят на "Диктатор" - игра с доста прости правила: всеки получава 10 лотарийни билета, част от които трябва да остави за себе си, а другата – да раздаде. Оказва се, че по-стеснителните участници раздали повече лотарийни билети, отколкото другите, което доказало още веднъж тяхното високо ниво на щедрост.

В друг експеримент фалшив актьор, заобиколен от доброволци трябвало да се държи или стеснително, или уверено в различни ситуации. Оказало се, че именно при срамежливата версия на актьора заобикалящите започнали много повече да искат да общуват с него. Когато той се преструвал, че се смущава, веднага някой се приближавал до него, за да поиска съвет или просто да си поговорят.

Изводът от това проучване убедително доказал, че естествената стеснителност не е недостатък, с който човек трябва да се бори, а истинско съкровище, което трябва да се пази и цени. 

А вие какво мислите по въпроса?