Запекът е често срещан проблем при деца от всички възрастови групи. Той засяга приблизително 30-35% от малчуганите. Малките деца, както и тези в предучилищна възраст, са най-често засегнати по една или друга причина. Те често забравят да посетят тоалетната, не пият достатъчно вода и се хранят с какво ли не.

Преди да обособим причините и решенията, следва да споменем, че при всяко дете запекът се проявява под различна форма – това, което е нормално при едни деца, не е при други.

Незначителни промени в ежедневието могат да повлияят на психиката на децата, а това да рефлектира и върху нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Промените в храненето, намаленият прием на течности, пътуването или смяната на обстановката, могат да бъдат причина за запек. Често се случва, децата да избягват да посещават тоалетната, когато са в детската градина или в училище. В тези случаи, проблемите с изхождането не продължават дълго и не водят до дългосрочни проблеми. Нужно е родителите да вземат правилните мерки и да променят някои от навиците на детето.

При хроничният запек продължителността е по-дълга. Той обикновено се развива с месеци и дори години. По-голяма част от малчуганите се нуждаят от поне 6 месечна терапия и редовно изхождане, преди да се „отърват“ от запека.

Кога децата имат запек?

- Когато са изминали повече от 3 дни от последното посещение по голяма нужда
- Когато изпражненията са твърди и болезнени
- Когато децата не могат да се изходят, въпреки ежедневното посещение до тоалетната

Симптоми за поява на запек при децата:

• Понижаване на апетита и намаляване броя на храненията
• Чувство за ситост
• Малки количества кръв по тоалетната хартия или от външната страна на изпражненията
• Чести инфекции на пикочните пътища
• Стомашни болки
• Подуване на корема
• Страх от посещение до тоалетната

Какви са причините за появата на запек при децата?

Една от причините за появата на запек при малчуганите е липсата на достатъчно фибри в диетата, както и недостатъчен прием на течности, които спомагат червата да функционират нормално. Децата, които се хранят с преработени храни, сирена, бял хляб, тестени закуски и меса, могат да се запичат много по-често.

Друга причина може да бъде приема на определен вид лекарства.

Малките деца, които тепърва започват да се учат да посещават тоалетната, могат да получат запек, ако все още не са готови за подобен тип промяна. Някои от тях дори избягват да посетят тоалетната, дори когато имат нужда да го направят. Така те игнорират вътрешните си позиви, защото не искат да прекъснат играта си или да посетят тоалетна на непознато за тях място. Пренебрегването на тази нужда затруднява изхождането в по-късен етап, което от своя страна може да доведе до появата на запек.

Стресът също може да бъде причина за запек. Тревогите у децата повлияват на функциите на червата и могат да причинят както запек, така и диария. Такива например могат да се появят при започване на училище, детска градина или наличие на проблеми вкъщи.

Някои деца получават запек поради синдрома на раздразненото черво. Той може да бъде предизвикан както от стрес, така и от приема на определени „задействащи“ храни – мазно, пържено или пикантно. Следствие на това, децата получават запек, диария, стомашни болки и газове.

В много редки случаи, запекът може да бъде признак на друг здравословен проблем. Ако той продължава повече от 2-3 седмици, посетете Вашия лекар за консултация!

Как да се отървем от запека?

1. Направете промяна в храненето

В диетата на децата трябва да присъстват храни, богати на фибри. Важно е да се увеличи приема на плодове, зеленчуци, боб и пълнозърнести храни. В случай, че детето Ви не е свикнало с храни, богати на фибри, започнете постепенно да добавяте подобен тип храни, за да предотвратите появата на газове и подуване в корема.

5 храни, които повлияват благоприятно на стомашно-чревния тракт:

- Сини сливи - богати на фибри, витамин А и калий, сините сливи са ефективен помощник с естествено слабително действие (благодарение на съдържанието на сорбитол в тях)! Ако не можете да намерите сини сливи, тогава ги заменете с изсушени сливи, които също са с високо съдържание на антиоксиданти.

- Круши - един от най-добрите естествени слабителни средства за улесняване на дейността на червата. Една круша осигурява около 5,5 g фибри. Освен, че е богат източник на фибри, плодът е и отличен източник на витамин С.

- Броколи – пълни с фибри, броколите са другият „помощник“ на дейността на червата. Чаша варени/задушени броколи съдържа приблизително 5,1 g фибри. Включете тази храна, с високо съдържание на фибри, в менюто на детето толкова пъти, колкото можете.

- Моркови – Суровите моркови, могат да улеснят изхождането до тоалетната, благодарение на високото съдържание на фибри в тях.

- Смокини – Отличен източник на фибри, смокините са едни от най-добрите храни за борба със запека при децата.

2. Увеличете приема на течности

Най-доброто решение е децата да приемат повече вода! Водата поддържа тялото хидратирано, което улеснява и посещението до тоалетната както при възрастни, така и при деца. Достатъчният прием на течности може да предотврати появата на запек и да насърчи редовното изхождане.

3. Обърнете се към хранителните добавки

Приемът на качествени хранителни добавки подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и спомага както за превенция срещу запек, така и за възстановяване на нормалната функция на червата при появата на запек или диария.

Pediakid са хранителни добавки от 100% натурални активни съставки, произведени във Франция! Те спомагат за подобряване на нормалните функции в организма, при деца от различни възрасти. Те предоставят решения и при наличие на стомашно-чревни смущения.

Най-новият продукт от тази категория е сиропът за подобряване на чревния транзит и комфортTransit doux (снимка: Toux-flacon-bouchon.png). Той може да се приема от бебета над 6-месечна възраст, както и от по-големи деца. Идеален е както за превенция, така и при поява на запек и/или диария. За да се елиминира възможността от повторна поява, може да повтаряте курса няколко пъти в годината.


Вторият продукт, идеален за борба със запека и диарията при малчуганите, са Пробиотичните сашета за възстановяване на чревната флора - Probiotiques 10M. Всяко саше съдържа 10 милиарда млечнокисели бактерии (Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus), които спомагат за възстановяване на баланса на чревната флора, активират растежа на “добрите” бактерии в червата и укрепват защитните сили на организма.

Пробиотичните дъвчащи мечета - Gommes Probiotiques са любими на децата. Всяко едно от тях съчетава в себе си неустоим вкус, с естествен аромат на ябълка и изключителна ефективност! Те са идеални за прием от деца над 3-годишна възраст както за превенция, така и при лечение на запек и диария. Благодарение на четирите вида млечнокисели бактерии в състава, баланса на чревната флора е възстановен!

4. Правете масаж на корема

Масажирането на корема, по посока на часовниковата стрелка, при кърмачета и малки деца, е изключително ефективен метод за подпомагане на дейността на червата.

5. Физическа активност

Ключово, при деца на всякаква възраст, е движението! Различните видове упражнения, съобразени с възрастта на детето, могат да подпомогнат храносмилането и да намалят стреса и притеснението при децата! Когато времето позволява, не пропускайте да изведете малчуганите на разходка. По-големите от тях запишете на спорт, приятен за детето.