Наскоро Алисия Силвърстоун предизвика доста коментари в мрежата, като разкри, че все още спи в едно легло с 11-годишния си син Беър Блу. 45-годишната актриса заяви, че просто „следва природата“.

Алисия следва практиката на привързаното родителство, добавяйки, че никога не е повишавала тон на сина си и рядко е използвала памперси, докато го учела са ползва гърне. Вместо това тя е „наблюдавала неговите сигнали“, за да разбере кога е време за ходене до тоалетната.

За или против методите на актрисата? Разберете какво сподели тя, както и какво е мнението на специалистите по въпроса!

Съвместен сън с детето

„Беър и аз все още спим заедно“, обясни актрисата, сравнявайки режима на съвместен сън с хората, които се учат да оцеляват във всякакъв вид „дива среда“. „Ако сте сред дивата където има диви животни, и сложите бебето си са спи само, то ще бъде изядено“, обясни тя.

Алисия се пошегува, че вероятно ще „има проблеми“ с някои майки заради уникалната практика, но заяви: „Всъщност не ме интересува.“

„Просто следвам природата“

Актрисата от „Баровки“ обясни родителските си практики, като нарече себе си „естествена“ и „любяща майка“, която набляга на нежното общуване и премахва неща като телевизията от семейния дом.
„Вярвам в любовта, вярвам в природата, а нашето общество се страхува от природата и от любовта“, обясни тя в отговор на всякакви критики.

„Нещата, които правя, не съм ги измислила аз, аз просто следвам природата. Искам да правя това, което е най-здравословно за него, така че всеки мой избор се базира или на инстинкт, или на задълбочено проучване.“

Без повишаване на тон

Любящата майка разказа още за нежния си подход към родителството и как никога не е крещяла на сина си. Вместо това тя се опитва да го уважава в разговорите им.

„Никога не съм имала нужда да повишавам тон. Никога не му крещя и много се извинявам“, обясни тя, добавяйки, че ако е заета и се чувства претоварена, моли Беър да запише всичко, за което иска да говори, за да го обсъдят по-късно.

Алисия не живее с бащата на своя син от 2018 г. и признава, че в началото той не е приемал родителския ѝ подход, но впоследствие го е оценил.

Хранене по метода на птиците

Това не е първият път, когато Алисия предизвиква полемики относно родителските си практики; през 2012 г. тя разкри, че е сдъвквала предварително храната на Беър и го е хранила от устата си, както правят птиците със своите малки.
По това време актрисата, която сподели видеоклип на процеса в социалните мрежи, защити странната техника на хранене, настоявайки, че това е „процес на отбиване“ и отбелязвайки, че „хората хранят децата си по този начин от хиляди години“.

Какво мислят специалистите

И въпреки че Силвърстоун твърди, че нейният стил на родителство е като на „любяща майка“, много експерти не са съгласни.

Експертът по родителство и психолог Риена Б. Пател разкритикува подхода на Силвърстоун, и по-специално нейния съвместен сън със сина ѝ, добавяйки, че Беър отдавна е преминал възрастта, в която се смята за приемливо да продължи да споделя едно легло с майка си.

„Когато едно дете започне да усеща разликата между половете, навлезе в пубертета и/или започне да дава сигнали за дискомфорт, трябва да спрете. Това може да стане най-рано на 5-годишна възраст“, твърди Пател.

Ограничаване на свободата на детето

Експертът по родителство добави, че продължителното привързано родителство може да доведе до намалено количество „свобода за изследване, което детето получава, може да създаде зависимост, да ограничи развитието на независими умения и е възможно дори да доведе до предизвикателства в следващи взаимоотношения“.

Да знаем кога да се отдръпнем

Клиничният психолог д-р Лора Маркъм пък изказа мнение, че привързаността е полезна до известна степен, но когато децата започнат да стават прекалено привързани, родителите трябва да се дистанцират. Тя добави, че въпреки че малките деца имат „огромна нужда от връзка с родителите си“, трябва да им се позволи да „изследват“ света, без да бъдат „свръхконтролирани“. Според нея „доброто родителство“ означава да знаеш кога да са се отдръпнеш. Д-р Маркъм допълнително критикува тези, които продължават да спят заедно с децата си, добавяйки, че това не е практика на привързано родителство, защото не отговаря на нуждите за „развитие“ на детето.

Прекаленият контрол

Професорът от Маями Берит Брогаард пък е на мнение, че родителите, които отглеждат децата си по стандарти, които смятат „перфектни“, като например да им отказват достъп до електронни устройства или вредни храни, създават доживотна нужда родителят да контролира всеки аспект от живота на детето.

Къде е истината? Вероятно всеки родител би имал своята собствена гледна точка, независимо от мнението на специалистите. Какво мислите вие?