Включете се в новата кампания на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – Лицата на Шуслеровите соли и вижте как минералните соли могат да променят вашия живот. Те ви подкрепят не само да сте здрави физически, но и ви помагат да развиете най-добрите си качества. Научете повече за кампанията на фейсбук страницата на Шуслеровите соли и спечелете много награди!

Шуслерова сол №6 калиев сулфат е солта на кожата и черния дроб, както и за помощ при хронични заболявания. Подходяща е при възпалителни процеси на лигавиците с жълто-зелени секрети – кашлица, хрема, синузит, конюнктивит и др. Основна сол при всички кожни заболявания; при пренатоварване на черния дроб с токсини; при тежко протичане на простудни и грипни заболявания с усложнения; при нарушен растеж на косата и ноктите и др.
Освен многобройните й ползи за овладяването на различни здравословни проблеми, в живота тази минерална сол ни помага и в духовен аспект. Нейното духовно послание е „Спри да се тревожиш – мисли позитивно!”

Днес ще ви представим един от посланиците на Шуслерова сол №6 – д-р Анастасия Миланова, дерматолог от София, която познава прекрасно всички нейни приложения и умело използва качествата й в помощ на своите пациенти.
В кабинета на д-р Миланова често идват хора с оплаквания като атопичен дерматит, розацея, акне, с пигментни петна по кожата, както и за дерматологична консултация заради различни образувания по епидермиса. Ето и нейните съвети за това как да се грижим правилно за кожата си, за да се радваме на добър външен вид.

Всички жени искат да имат хубава кожа и повечето полагат грижи за нея, но понякога правят грешки, които неминуемо се отразяват на външния вид. Кои са най-често срещаните?

- Българките обичат да се грижат за себе си, но консултацията с лекар е последната точка в плана им за красота. Най-добре би било да се започне с посещение при лекар специалист в естетиката. А най-ефективните и дълготрайни интервенции се извършват от лекар. Има няколко различни типа кожа, които търпят промени с времето и сезона. Когато пациентът бъде изследван за нивата на водно съдържание на кожата, мастната секреция на жлезите, еластичност и плътност на епидермиса, тогава може да се начертае и план за действие. След подобно изследване и лекарят, и пациентът получават обективна представа за състоянието на кожата и грижите им се насочват в правилна посока, като се пестят време и средства.

Кои са най-големите врагове на кожата, които ни състаряват преждевременно?

- Стресът е един от най-големите врагове. Когато е хроничен, води до разнообразни телесни симптоми, включително и промяна в реактивността и в начина, по който изглежда кожата.

Защо се появяват неприятните пигментни петна по лицето и други части на тялото?

- Промените в пигментацията са много сложен и все още не напълно разгадан процес. Комбинация от фактори са причина за появата на мелазма (тъмни петънца с цветове, които варират от жълтеникаво до тъмно кафяво) или витилиго (бели петна) и съзнателната роля на пациента е незначителна. Но петната от слънце са нещо, което може да бъде избегнато съзнателно от всеки човек, особено с помощта на слънцезащитните кремове. Хормоналните промени също са част от проблема за появата на неравномерна пигментация.

Как се отразява хранителният режим върху лицето и кожата ни?

- Когато човек спазва някаква диета, тогава и кожата е на диета. При едни хора хранителният режим се отразява позитивно, при други – не. По-важният въпрос е как диетите се отразяват на нервната система. 

Какви са възможностите на Шуслерова сол №6 калиев сулфат в помощ при проблеми с кожата?

- Сол №6 е част от много комбинации, при различни проблеми. Най-често я прилагам при пациенти с оплаквания свързани с растежа на косата, ноктите, с нарушения в пигментацията. Според Шуслеровите биохимици тази минерална сол е основна при псориазис, приложена както локално – под формата на маз (мехлем), така и перорално на таблетки. Моят опит потвърждава тези наблюдения и кожните лезии при псориазис се подобряват при употреба на тази сол.

Има ли комбинации Шуслерови соли, които са особено важни за красивата кожа – кои бихте препоръчали и за какво.

- Шуслеровите соли помагат при различни дерматологични състояния. Например сол №9 е подходяща при мазна кожа с разширени пори, а сол №12 - при акне. Като универсална сол за здрава и добре изглеждаща кожа бих препоръчала Шуслерова сол №11 силицея. 

Отскоро в аптечната мрежа могат да се намерят и Шуслерови соли под формата на маз (мехлем). Това са единствените препарати за външно приложение с минерали, регистрирани като лекарствени средства. Когато ги прилагаме, ползите за организма са по посока отвън-навътре (те са директни за епидермиса и индиректни за останалата част на организма), докато при прием на таблетки ефектът тече в посока отвътре-навън. Кожата има голяма резорбционна площ и локалният начин на приложение е много ценен именно при лечението на различни козметични проблеми. Например за проблемна кожа с акне, черни точки и нечист вид бих препоръчала комбинация от Шуслерови мехлеми №9 и №12. Текстурата на тези средства не омазнява кожата, а в същото време запазва хидратацията на епидермиса, освен че регулират възпалението.

Подходящи комбинации с Шуслерова сол №6 калиев сулфат:

 

- При кашлица с жълто-зелени секрети: ШС №3, №6, №8
- При пигментация/витилиго: ШС №4, №6, №10 + мехлем ШС №6
- При розацея: ШС №4, №6, №11 + мехлем №11 (като съпътстваща терапия на основното лечение)
- При екземи с лющене: ШС №1, №6, №8 + мехлем №6
- При сърбежи по кожата: ШС №6, №7, №10 + мехлем №7 
- При псориазис: ШС №1, №6, №7, №8 + мехлем №1 (като съпътстваща терапия на основното лечение)
- При хрема/синузит с жълто-зелени секрети: ШС №6 + мехлем №6 (нанася се в областта на синусите, от двете страни на носа и в началото на ноздрите)
- При конюнктивит: ШС №3, №4, №6, №8.

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните материали за тях на istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете Вашата лична история за това как сте успели да се справите със здравословен проблем с помощта на хомеопатията и Шуслеровата терапия.