Реших да споделя тази рецепта с вас, защото наистина това е най-вкусният козунак, който съм правила някога. С хрупкава коричка отгоре и мекичък на конци отвътре.
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 250г. захар
- 150мл олио
- 350мл. прясно мляко
- 2 пакетчета суха мая
- 1,200кг. брашно
- 4 ванилия
- кората на един лимон
Начин на приготвяне на вкусен козунак без месене
Първо трябва да активирате маята с малко от млякото, което да е леко затоплено с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно. Разтворете захарта в останалото топло мляко, докато се разтопи напълно и разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете и половината олио. Към пресятото брашно изсипете яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и шупналата мая. Започнете разбиване. Бъркане се докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка. Продължете да добавяте малко по малко от останалото олио, като продължавате месенето с помощта на миксер. Тестото трябва да е меко но да не лепне на пипане.
Готовото тесто сложете в купа и оставете да втаса, докато си удвои обема. След това го извадете и разтелете, намажете с олио и ог нагънете няколко пъти и отново оставете да втаса.
След като тестото е втасало за втори път е време да оформите козунака. Важно е тестото да втаса 2 пъти за да стане по-пухкав и мек козунака.
След оформянето отново оставете да втаса, намажете с яйце и поръсете със захар. Печете козунака на 160-170 градуса за около час.
Приятно хапване!