Докато се приготвя скарата за цялата компания, имате нужда от още нещо за похапване. Най-добре е да подготвите менюто и самите ястия вкъщи, с цел да няма припаднали от глад. И тъй като често ни се налага да похапваме на крак, днес ще ви предложим няколко идеи за засищащи ястия, които са доста вкусни, макар и студени.

Бутер сандвичи

Съставки:

• бутер тесто
• 3 домата
• 1 яйчен белтък
• 5 парчета сирене
• 3 с. л. зехтин
• подправки като сух чесън и черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне:

Разстелете тестото върху повърхност, поръсена с брашно и нарежете на правоъгълници. Доматите нарежете на тънки шайби. Разделете всяко парче сирене на няколко по-малки парченца. Върху тестото сложете сирене, а отгоре домати. Смесете маслото, подправките, чесъна, черния пипер и белтъка и с нея намажете повърхността на получения сандвич. 

След това наредете сандвичите на покрита с пергаментова хартия тавичка. Загрейте фурната до 180 градуса и печете за около 7 минути до златисто или докато омекнат доматите. Поръсете с любимата си суха подправка.

Мъфини със зеленчуци и сирене

Съставки:

• 3 с. л. масло
• 250 мл мляко
• 200 г брашно
• 100 г твърдо сирене
• 1 яйце
• 8 грама бакпулвер
• 1 ч. л. захар
• сол - на вкус
• 1/2 червена чушка
• 1/2 тиквичка
• шепа спанак

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и добавете млякото и яйцето, а след това разбийте леко. Пресейте брашното и смесете с бакпулвера, захарта и солта. Разтрийте сиренето и го добавете към млечната смес. Постепенно прибавете брашното и разбъркайте добре. Нарежете на ситно зеленчуците и спанака и ги добавите към тестото, като отново разбъркате добре. Разпределете тестото във формички за мъфини, като ги пълните не повече от 2/3. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.

Пресни картофи с чесън

Съставки:

• 1 кг картофи
• 1 връзка копър
• 4 скилидки чесън
• 1/3 чаша вода
• сол на вкус
• растително масло за пържене

Начин на приготвяне:

Започнете с варенето на измитите и небелени картофи до полуготовност. 
В тиган разтопете маслото и добавете картофоте, като пържите на среден огън от всички страни до златисто. След това добавете пресования чесън и ситно нарязания копър. Сипете 1/3 чаша вода, сол на вкус и разбъркайте. Покрийте тигана с капак и оставете да покъкри поне още 5 минути.

Капрезе в буркан

Съставки:

• 250 грама моцарела
• 20 бр. чери домати
• 2-3 стръка зелен босилек
• 5 ч. л. зехтин
• сол, черен пипер, балсамов крем и риган на вкус

Начин на приготвяне:

Половината от моцарелата и чери доматите нарежете на две. Босилека накъсайте на малки парченца. Сложете всичко в буркан или в стъклен контейнер. В отделен съд смесете зехтина с балсамовия крем, солта и ригана. Изсипете пикантната смес върху салатата. Разбъркайте добре и разклатете преди употреба.

Сандвич с риба тон и яйце за най-гладните

Съставки:

• франзела или багета
• 200 грама консервирана риба тон в собствен сос
• 1 домат
• 1 варено яйце
• няколко листа червено зеле
• 2 листа маруля
• млади пера чесън/ зелен лук
• 2 с. л. майонеза/ кисело мляко
• сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете франзелата наполовина по дължина, като по желание бихте могли да я препечете леко. Доматите и яйцата нарежете на кръгчета, а перата чесън или лук, заедно със зелето, нарежете на ситно фино нарязани. Стрийте рибата тон с вилица, добавете майонезата или кисело мляко, солта и разбъркайте добре. Накрая добавете перцата чесън или лук. Започнете да оформяте сандвича като за начало сложите листата маруля върху хляба, а върху тях разпределете рибата тон. Поръсете със зеле. Добавете доматите, а най-отгоре яйчените кръгчета. За да не се разпадне сандвича, може да забодете клечки за зъби.

Салата от мариновани зеленчуци

Съставки:

• 5-6 бр. репички
• 200 г свежо зеле
• 1 морков
• копър
• щипка захар
• сол - на вкус
• 3-4 с. л. зехтин
• 50 г ябълков оцет
• 1/2 ч. л. балсамов оцет
• сокът от 1 малък лимон
 
Начин на приготвяне:

Репичките и морковите нарежете на тънки кръгчета, а зелето и копъра – много фино. Лимоновия сок смесете със сол, щипка захар, оцет и зехтин. Изсипете зеленчуците в стъклен буркан или контейнер, добавете дресинга и разбъркайте добре. Оставете да постои така най-малко 2 часа.

Приятен апетит!