Хората винаги искат да споделят мнението си, а когато стане дума за бременност, можете да чуете стотици различни и взаимноизключващи се идеи. „Усмихни се и кимни“ е може би най-добрият съвет, който една бъдеща майка може да чуе по отношение на това как да се справя с всичко, което чува. Независимо дали идва от приятел, роднина или дори медицинска сестра по време на преглед, всеки има нещо да каже за бременността! И както много други неща в света, тези мнения също се променят. С напредването на медицината и новата информация, която се появява постоянно, научаваме, че много от идеите за бременността са просто митове.

Попаднахме на интересен съвет, който е разпространяван официално в медицинските журнали в САЩ през 40-те години на миналия век. „“Бодростта е много ползотворна за здравето ви и няма по-добър тоник за вас! Нищо не е по-лошо от тревогата, още повече в тези месеци. Мислете за огромното щастие, което очарователното, щастливо бебче с розови бузки ще ви донесе. Дръжте ума си зает с приятни неща като приятна работа, подготовка на детската стая и работа в градината“. Това със сигурност е един от най-добрите съвети от миналото, които сме чели и е валиден и в днешни дни. Но има много, които са просто отживелица.

Вижте 20 препоръки за бременността от миналото, които са просто неадекватни в наши дни – и могат да послужат единствено за забавление!

20. Не стойте на крака

Макар и да е препоръчително да го карате по-полека по време на бременността, определено не трябва постоянно да лежите. Стига лекарите да не ви препоръчат да ограничите активността, няма нищо лошо в движението, докато чакате бебето да се роди. Леките тренировки могат да подобрят настроението ви и да направят раждането по-лесно, съветват експертите. Ежедневните разходки са чудесен начин да поддържате тонуса си по време на бременността. Други идеи са походи в гората, водна аеробика, йога за бременни и дори уроци по танци. Не обичате да ходите на фитнес? Няма проблеми – в интернет има купища видеа с тренировки, подходящи за бъдещи майки.

19. Можете да определите пола на бебето според цикъла си

Искате да повлияете на пола на бебето си? В миналото са смятали, че това е нещо, върху което имате контрол. "Ако половият акт е извършен в рамките на два до шест дни след приключване на менструацията, се зачеват момичета, а когато се случи между деветия и дванадесетия ден след менструацията, се зачеват момчета", гласи един от старите съвети. Макар и да няма начин да повлияете на пола на бебето си в действителност, можете да го узнаете още в 16-тата седмица чрез ултразвук.

18. Ако се обградите с красиви неща, ще имате хубаво бебе

Според древната китайска традиция, бременната жена трябва да се потопи в красива обстановка, да гледа портрети на очарователни деца и да чете хубава поезия. Предполага се също така да избягва да яде тъмно оцветени храни (като соев сос), за да се роди честно и красиво дете. Въпреки че днес знаем, че този съвет определено не е основателен, няма причина да не се обградите с красиви неща! Отделете време, за да се погрижите за интериора на детската. Това може да е и много забавно. Обиколете любимите си магазини за мебели и изберете неща, които ви харесват - със сигурност ще бъде приятно и полезно.

17. Без пътуване!

Една книга от 30-те години на миналия век препоръчва бъдещите майки да не шофират, освен ако не е абсолютно наложително и да избират само най-гладките пътища. Това определено е много остарял съвет! Пътуването с кола по време на бременност не крие повече рискове от шофирането като цяло. Летенето е малко по-трудно и повечето лекари съветват майките да не се качват на самолет в края на бременността си. Разбира се, винаги е най-добре първо да се консултирате с лекаря си, преди да пътувате някъде, особено ако имате някакви притеснения.

16. Няма лошо в това да пушите – това дори може да подпомага метаболизма ви

Не е ли странно това, че в миналото пушенето по време на бременност се е смятало за безопасно? В действителност дори мнозина са намирали, че това помага за досадния запек. Сега сме наясно, че пушенето всъщност е много опасно и увеличава рисковете от спонтанен аборт, ниско тегло при раждането, белодробни проблеми, вродени дефекти и други. Дори вдишването на цигарен дим може да бъде потенциално вредно, затова е добре да го избягванте по всякакъв начин.

15. Избягвайте дъжда

Преди се е казвало, че бременните жени не трябва да стоят под дъжда и да избягват студа, за да не се разболее бебето. Сега знаем, че това не е така, тъй като то е защитено в коремчето. Естествено, желателно е да избягвате дъжда и студа, за да ви е комфортно и да не настинете самите вие. Ако сте бременни през студените месеци, защо не се поглезите с мека пижамка и топло одеялце? А помните ли видеата с тренировки за бременни, които споменахме - движението е идеален начин да се затоплите, без да напускате дома си! И помнете: дори да ви се наложи да излезете в неприятно време, бъдете спокойни, че бебето се чувства добре в утробата ви.

14. Трябва да качите не повече от 10 килограма

Това е доста смешно - старите книги съветват дамите да не напълняват с повече от 10 килограма по време на бременността и усилено да се стараят да контролират теглото си - ако не за друго, то заради собствената си суета. Докато във вас расте друго същество, теглото и визията ви трябва да са най-малката ви тревога. Лекарят ви ще ви държи в течение как се движите спрямо нормите по време на редовните си прегледи. Но бъдете снизходителни към себе си и не се стресирайте излишно.

13. Трябва да почерпите акушерката

Да, това не е толкова странно, но е забавно. В Средновековието раждащата жена е била заобиколена от приятелките и роднините си в собствения си дом - което означавало, че е домакиня и се очаквало от нея да сервира “пъшкащи кексчета” - препратка към пъшкането, което издава, докато ражда. Много дами избират да пратят подарък на медицинските сестри, акушерите и лекарите, за да се отблагодарят. Макар и да е мил жест, определено не е задължителен.

12. Без татковци в родилното

Все по-разпространена става практиката жените да раждат, придружени от партньора си. И макар сега да е право на избор, в миналото това е било категорично забранено.

11. Не искате бебето да прегрее - не стойте на слънце!

Прочетохте правилно - не стойте на слънце! Подобно на съвета да избягвате дъжда, това през годините е доказано като много грешно схващане. И макар и бебето ви да не е застрашено от прегряване, трябва да внимавате колко време прекарвате на слънце по време на бременността. Носете слънцезащитен крем, почивайте на сянка и най-важното - пийте много вода!

10. Никога не вдигайте ръце

Дори и в днешни дни много жени са съветвани от бабите си и други по-възрастни хора да не вдигат ръце над главата си, особено в късните месеци на бременността, тъй като така рискуват пъпната връв да се омотае около врата на детето. Това е абсолютно невярно - можете да вдигате ръце колкото пожелаете.

9. Външният ви вид издава дали очаквате момиче или момче

“Ако бременната жена се е разхубавила след бременността, вероятно носи момче. Ако не изглежда толкова добре, колкото преди да забременее, значи очаква момиче”. Това гласи старият мит, който е абсурден. Ако искате да научите пола на бебето си, посетете преглед около 16-тата седмица.

8. Малко питие няма да навреди

Друга невероятна концепция е, че един коктейл от време на време, е било нещо нормално. Един от източниците е категоричен: “Няма логична причина да се забранява разумната консумация на алкохол на пациент, който му се наслаждава и го понася добре”. Съвременните експерти обаче са на тотално противоположното мнение - алкохолът трябва да бъде изцяло избягван още от мига, в който разберете, че сте бременна. Можете да празнувате с безалкохолен коктейл - с повечко черешки, разбира се.

7. Бременна сте? Избягвайте погребения.

Друго суеверие е това, че бременните дами трябва да избягват погребения. Много хора - най-вече силно религиозните - препоръчват бременните жени да не ходят на погребения. Имало е страх, че така ще привлечеш лош късмет към себе си, че друг дух ще обладае бебето или пък дори рискът то да почине. Това, разбира се, са просто суеверия, за които няма никакви доказателства.

6. Спортовете са твърде вълнуващи за бъдещите майки

Спортовете са твърде вълнуващи за една майка и не бива да гледат такива - поне така гласи един наръчник от 40-те. Сега сме наясно, че това не е така, а и дори може да участвате в спортове, докато сте бременна. Разбира се, важно е да се посъветвате с лекаря си, но има много занимания, които ще ви се отразят добре и ще ви помогнат да се разтоварите.

5. Не галете корема си твърде много

Коя дама не обича да гали голямото си бременно коремче? Трудно е да държиш ръце от подутината и да не мечтаеш за бебето, което расте в нея. Но знаете ли, че в миналото се е смятало, че трябва да избягвате да докосвате корема си? Вярвало се е, че така ще разглезите детето. А ако позволявате на друг човек да го прави, зли духове могат обладаят бебето ви. Това е поредното суеверие, разбира се! Дори след 12-тата седмица е хубаво да галите коремчето си - бебето усеща докосване, разбира, че сте там и го обичате и нямате търпение да го подържите. Това помага за сформирането на връзка помежду ви.


4. Без подстрижки, докато не се роди бебето

Това е суеверие, което до ден днешен се спазва, особено на балканите и в Русия. Причината обаче е неясна - някои казват, че това прави косата по-суха, други пък смятат, че посещението на фризьорски салон може да навреди на детето. Други пък смятат, че по този начин режете от силата на бебето. Независимо в какво вярвате, не е вредно да се подстригвате - а и късата коса е доста удобна за майчинството.

3. Корсетите за бременни са били популярни

Производителите усилено рекламирали корсети за майчинство и те били доста популярни. Според експертите обаче те не подкрепяли растящото коремче, а го прикривали и смалявали тялото. Повечето дами ги избягвали в късните месеци на бременността, а се скривали от обществото. Затова корсетите не нанасяли вреда, но определено идеята е много глупава.

2. А дрехите за бременни са били пригодени да крият коремчето

Дрехите за бременни в миналото били пригодени да крият бременността. Бременността като цяло се пазела в тайна, независимо дали дамата е омъжена. Твърде малко дрехи за бременни са се произвеждали в миналото и повечето от тях целяли да замаскират коремчето. Тъжно е, но такива са били времената. За щастие сега сме се научили да обичаме бременността си, да й се наслаждаваме и да я показваме. Създаваме живот - трябва да споделяме радостта си!

1. Не напускайте леглото девет дни след раждането

В днешни времена, където родилките и бебетата са безцеремонно изписвани от болницата броени дни след раждането, това изглежда като голям лукс. Но точно в това вярвали представителите на буржоазията в миналото. Това определено е остаряло твърдение, но ако пък някоя жена иска да си почива девет дни след раждането - заслужила си го е!