Магнетичната 89-годишна Луиз Хей е истинско светило в света на книгите и курсовете за самопомощ. Тя е гуру в съветите за правилно хранене и позитивно мислене, а външният ѝ вид и енергията ѝ са на поне два пъти по-млада жена.

Луиз Хей има много драматична съдба. Тя е родена през 1926 г. в Лос Анджелис. В едно много лично интервю тя разказва как доведеният ѝ баща биел нея и майка ѝ, а когато е на около 5 години бива сексуално малтретирана от съсед. Когато е на 15 г. напуска училище, без да се дипломира, а на 16 години забременява. Ражда момиченце, но не може да се справи с отглеждането ѝ сама и прави тежкия избор да го остави на осиновяване. Отива в Чикаго, където работи на няколко места, но заплащането ѝ е много ниско.

Когато е на 24 г. се мести в Ню Йорк, където работи като модел. След 4 г. се омъжва за бизнесмена Андрю Хей, който обаче я изоставя заради друга жена след 14 години брак. Тя е съсипана, но в този момент открива книгите за позитивно мислене, които коренно променят възгледите ѝ. Записва се да изучава трансцедентална медитация в Международния университет „Махариши” във Феърфийлд, Айова. Изпитанията за Луиз обаче не спират дотук. През 1977 г. ѝ откриват нелечим рак на маточната шийка. В този тежък момент Хей стига до извода, че причината за болестта ѝ е стаеният гняв заради травмиращите преживявания от детството ѝ. Решава да се откаже от традиционната медицина, вместо това започва режим с рефлексология (точкова терапия), правилно хранене, детоксикация на тялото, позитивно мислене и желанието да прости, за да се отърси от негативните чувства. Авторката е убедена, че именно това ѝ е помогнало да се справи с болестта. На 60 г. издава „Излекувай живота си”, която е преведена на над 30 езика, а броят на продадените копия надхвърля 50 милиона!

Луиз Хей разкрива пред Хедър Дейн, автор на книги за правилно хранене, кои са любимите ѝ съвети срещу стареенето, които я поддържат все така жизнена и щастлива. В следващите редове Хедър описва интересното си приятелство с Хей, която ѝ е повлияла значително върху възгледите ѝ за младостта.

1. Играй

Когато си около Луиз, не е нетипично да се чувстваш така, сякаш събеседницата ти е едно 14-годишно момиче (но пък много мъдро!) заради нейната игривост.

Бях научила всички „правила” за това как да останеш млада, здрава и във форма, но започнах да се чувствам много по-енергична и здрава едва след като се обърнах към 14-годишното момиче, което живее в мен. Приех тази част от мен, която обича да скача от радост. С Хей веднъж изпуснахме полетите си, защото си разменяхме мобилни приложения на терминала; експериментирахме с естествено изглеждащ грим; направихме си розови кичури и танцувахме из кухнята, докато приготвяхме рецепти от книгата ни.

Тя е игрива, обича да прави щуротии и много по-често се усмихва и се смее, отколкото аз. Научих се да изоставям сдържаната си персона на сериозен възрастен и да освобождавам детето в мен. Докато напълно осъзная тази промяна, вече се чувствах по-щастлива отколкото когато и да било преди.

Това, че усмивката ни прави по-млади и красиви, не е просто изтъркано клише. Всъщност някои проучвания доказват, че игривостта намалява стреса, събужда въображението и те прави по-млада и енергична. Освен това е страшно забавно.

2. Обичай

Помниш ли последния път, когато се влюби? Любовта ни кара да се чувстваме по-млади и подобрява физическото и психическото ни състояние. Така че защо не опиташ да се влюбиш в себе си?

В „Излекувай живота си” Луиз пише, че с промяна на мисленето си можеш да промениш живота си. Позитивни мисли като „Обичам себе си” са променили живота на милиони хора. Какво изпитваме към себе си наистина играе роля за здравето ни – когато се обичаме, обикновено правим по-позитивни избори.

Изводът е, че позитивното мислене намалява стреса, който е причина за множество болести. Стресът убива минералите, витамин Б и здравословната чревна флора – всички неща, които ни помагат да останем млади и здрави. Той подпомага образуването на възпаления и редуцира ензимите, които са ни необходими за добро настроение, ползотворен сън и правилни решения. Виждаме резултата от това пагубно влияние върху кожата, косата, теглото и енергията ни... ключовите елементи за това как изглеждаме.

Където и да отиде Луиз, хората я питат за съвети за красота. Нейният съвет? Вместо да гледате в огледалото и да забелязвате само недостатъци, погледнете в огледалото и си кажете „Обичам те. Ти си красива!”.

3. Храни се здравословно

Луиз яде здравословно, но не е много строга с диетата си. Ако я попиташ как кожата, косата и костите ѝ са толкова здрави, тя заявява „Разчитам на костния бульон”, тя започва и завършва деня си с купичка костен бульон. Той е много модерен днес, но Луиз го яде още от 60-те години, а се е научила как да го приготвя от Джулия Чайлд.

Костният бульон е пълен с колаген, минерали, аминокиселини и основни мастни киселини. Всички тези елементи са важни за здравето ни, но колагенът е от значение за костите, мускулите, кожата, косата и ноктите ни. Това е свързващата тъкан, която държи тялото ни цяло. Той не позволява на кожата да увисва и да се сбръчква, придава блясък и здравина на косата и ноктите ни.

Да живееш по тези три прости правила, може да е рецептата, която ти е нужна за здраве, красота и дълголетие.


 Ето я и рецептата за костен бульон:
  • 1 купичка от любимия ти костен бульон
  • 1 чаена лъжичка морска сол
  • 1 чаена лъжичка черен или бял пипер
  • 1 чаена лъжичка куркума

Затопли всички съставки в тенджера и ги смеси добре. Използвай го като основа за любимата ти супа или го изпий така. Подправките и морската сол съдържат минерали и притежават противовъзпалителни свойства. Освен това ще забързат метаболизма ти, а комбинацията с куркума е страхотна за млада и чиста кожа. 

А какви са правилата и съветите, на които се доверявате вие, мили дами, за да запазите красотата и младостта си за по-дълго?