Хубавата връзка, работа, щастието и прекрасният живот изискват много работа и търпение. Това са нещата, които искаме от живота, а този известен психиатър ни помага, разкривайки ни 22 правила за живота.

Руският психиатър, д-р Михаил Литвак, е написал много книги за психологията на човека, а също е и психотерапевт. Според него най-важно е да имаме положителен възглед върху живота, защото успехите ни зависят от това как го живеем.

Ето и неговите 22 правила за успешен и щастлив живот:

1. Не търси щастието в хората и материалните неща, защото то е теб. Научи се да развиеш възможностите си.

2. Ако си доволна от себе си, не е нужно другите да знаят за това.

3. Ако искаш нещо силно, не чакай, а действай. Никой няма контрол над теб.

4. Зрелият човек има контрол над знанието и знае как да го използва. Незрелият притежава знанието, но си няма и идея как да се справи с него, а затова критикува останалите.

5. Планирай действията си и организирай живота си. Щастието ще дойде само.

6. Никой не изхвърля хората от живота си. Едни се развиват по-бързо от други, а те остават зад тях.

7. Няма как да изпълниш желанията на всички. Ако се опиташ, ще се изтощиш емоционално.

8. Ако някой ти е направил услуга и ти е помогнал, а след това постоянно напомня за това, му върни услугата, за да спре да го прави.

9. Хората, които не са постигнали нищо, винаги ще критикуват останалите, които имат успехи.

10. Депресията е ужасна и трудна, но ти помага да се вгледаш в душата си и да осъзнаеш какво те спира да продължиш напред.

11. Контактувай не само с приятелите, но и с враговете си. Така ще знаеш какви са недостатъците ти.

12. Мечтай само за неща, които можеш да постигнеш, защото в противен случай ще изгубиш фокуса от целите си и ще се провалиш.

13. Четенето на книги е много по-полезно от говоренето с хора, които са плиткоумни.

14. Не се рови в живота на другите. Развивай своя в нови насоки.

15. Ако искаш да разбереш кой е най-големият ти враг, се погледни в огледалото. Когато се изправиш срещу него, ще го победиш.

16. Винаги ще има някой, който да те критикува и обижда, но не му обръщай внимание. В деня, в който постигнеш целите си, тези критики няма да имат значение. Те ще изчезнат.

17. Има само една причина да напуснеш работа, да прекратиш връзка или да си прекалено емоционална – неспособността да се развиваш.

18. Не се страхувай да контактуваш с хора, особено ако ги срещаш за първи път. Те могат да ти помогнат много.

19. Ако се чувстваш самотна след раздяла, не приемай това като негативно нещо. Ти израстваш емоционално и духовно по този начин.

20. Няма нищо такова като мъжка и женска логика. Има хора, които имат способността да мислят трезво.

21. Щастието ти расте, когато е споделено с другите и правиш тях щастливи. Сподели радостта си с враговете си и им покажи, че си по-добра от тях.

22. Последно, но не на последно място, се научи да живееш свободно, защото нямаш нужда да се доказваш пред другите постоянно. В противен случай ще прекараш живота си, като служиш на другите.