С всички есенни цветове и дъждове е лесно да създадем домашен уют с гореща и леко пикантна купичка супа. Макар да прилича на тайландска рецепта с тиква и къри, тези оранжеви кубчета всъщност са сладки картофи, но и сезонната тиква е чудесна алтернатива. Сред използваните зеленчуци са бейби бок чой, който може да се замени спокойно с къдраво зеле. Протеинът е халибут (риба), който добавя се към супата в последните 4-5 минути от готвенето. Ако нямате халибут, скаридите също ще свършат добра работа. Към супата може да се добави шепа свежи подправки като кориандър и тънко нарязан червен лук, които добавят яркост и много вкус. Може да прибавите и тайландски босилек, ако успеете да намерите, разбира се. 

За 4 порции ви трябват следните съставки:
  • 1 с. л. растително масло
  • 4 нарязани скилидки чесън
  • 2 с. л. накълцан пресен джинджифил
  • 2 с. л. тайландска къри паста
  • 1 с. л. рибен бульон
  • 1 с. л. захар
  • около 450 гр обелени и нарязани на кубчета сладки картофи
  • 2 глави нарязан бейби бок чой
  • 4 чаши пилешки бульон
  • 100 гр сухи бамбукови стръка
  • 1 консерва кокосово мляко
  • сол на вкус
  • 600 гр халибут, нарязан на 4 
  • сок от половин лайм
  • 220 гр тънки оризови нудли
  • кориандър
  • червен лук
  • тайландски босилек
  • зелен лук
  • резенчета лайм
  • чили сос
Начин на приготвяне:

Като начало разтопете маслото в тенджерка. Добавете чесъна и джинджифила, като разбърквате, докато ароматът се смеси. Добавете къри пастата, рибения бульон, захарта, сладките картофи и бейби бок чоя. Изсипете пилешкия бульон и разбъркайте, за да се смесят. Сложете супата на бавен огън и оставете да къкри около 15 минути, докато сладките картофи станат готови.

Междувременно в друга тенджера кипнете вода и поставете оризовите нудли в нея за около 3-4 минути, докато омекнат. 

Когато сладките картофи започнат да омекват, добавете бамбуковите стръкове и кокосовото мляко. Подправете със сол на вкус. Внимателно добавете рибата в средата на супата за около 4-5 минути. След това я извадете и прехвърлете в чиния. В супата добавете сока от лайм и оставете за още 1 минута.

Сервирайте по следния начин: на дъното на дълбока чиния или купа първо сложете нудлите, след това рибара и залейте с получения сос. Поръсете с кориандър, червен лук, тайландски босилек и зелен лук. Най-отгоре сложете малко чили сос и резенчета лайм.

Да ви е сладко!