Обзалагаме се, че всички столетници са чували въпроса „Каква е тайната на дълголетието?“ поне веднъж (а най-вероятно стотина пъти), но отговорът на 105-годишната Бренда Озбърн е малко по-необичаен.

Столетницата от Мансфийлд, Англия, приписва дълголетието си на чистия въздух и на това, че си е останала необвързана.

Бренда е родена през 1913 г. и през по-голямата част от живота си, преди да се премести в старчески дом, е живяла в къщата, в която е израснала. След като се пенсионира, започва да прекарва по 6 месеца в годината в своята каравана, която ѝ позволява да живее сред природата.

Тя започва да работи в болница през 1940 г., където се грижи за войници, ранени на фронта. Става старша сестра през 1953 г. Дори получава почетна грамота за това, че излязла болничен само за 1 ден за цели 33 години.

„Бих казала, че доброто ми здраве се дължи на трудолюбието ми и на това, че избягвах мъжете“, казва тя.

Мари Полард – праплеменницата на Бренда, казва, че никак не е изненадана от отговора. „Това, че леля ми е над 100 години никак не ме изненадва, защото тя винаги е била изключително самостоятелна. Пренесе се в старчески дом едва миналата година и се шегува, че тайната на дълголетието е това да избягваш мъжете, защото изобщо не си струват целия труд.“ Бренда е преживяла две световни войни, видяла е короноването на трима британски монарси и я живяла по време на мандата на 24 министър-председатели.