Най-възрастната жена – 117-годишната Ема Морано от Италия, е готова да разкрие тайната на дълголетието си и вероятно няма да познаете каква е тя. Според Ема тайната се крие в... яйцата и свободата.

Морано е родена на 29 ноември 1899 г. и разказва, че всеки ден яде само яйца, а понякога си позволява и по една бисквитка. „Ям по две яйца на ден и това е”, обяснява Морано. „Но не ям много, защото нямам зъби.” Но дори когато е имала всичкия брой зъби, тя не се е изкушавала от друга храна. „Ема винаги се е хранела с много малко зеленчуци и много малко плодове. Когато я срещнах за първи път, тя ядеше по три яйца на ден – две сурови сутрин и омлет на обяд, а за вечеря ядеше пилешко”, обяснява нейният лекар, който я лекува от 27 г.

Но яйцата не са единствената тайна съставка. Според Морано свободата е още по-важна. Някога дамата имала нещастен брак, но успяла да се разведе неофициално през 1938 г. (в Италия разводите стават легални през 1970 г.) и повече никога не се омъжила. „Не исках никой да ме контролира”, обяснява тя.

Чухме съвета ти, Ема.

Но преди да започнете да ядете само яйца, запомнете, че лекарите съветват да са ядат в умерени количества и да са съчетани с много зеленчуци. А колкото до мъжете... оставаме на вас да прецените.