На теория това е наистина лесно, но се оказва, че японците имат традиции и за това.

Ако искате да ядете като местен, сме ви подготвили няколко хитринки.

Сушито датира от 10-ти век в Япония, като е правено от ферментирала риба със сол и суров ориз.

Сушито Edomae е най-разпространеният вид днес, а за да станете истински суши майстор, ще трябва да се потрудите наистина много. В Токио готвачите трябва да се обучават 7 години, докато някой им позволи да готвят за гостите лично.

Един от най-добрите ресторанти в Токио в Sushi Sawada, който има 2 звезди „Мишлен“, само 7 места, а перфекционизмът е на първо място.

Създателят и готвач там има своите тайни, но най-важен е клиентът. Савада смесва подправките със свой собствен сос, смятайки, че към сушито не е нужен допълнителен такъв. Той се предлага само по желание. Той споделя, че правилният начин да ядем суши, е следният: Трябва да потопим рибената страна на парчето, защото ако е от страната на ориза, той започва да се разпада. Ако потопим директно в соса, бихме съсипали балансът на вкусовете.

Вкусът е най-добър, когато рибата има лек контакт със соса, а след това отхапем. Рибата първа трябва да докосне езика. В повечето суши ресторанти соевият сос се нарича мурасаки, което означава „лилаво“ на езика на сушите.

Как да ядем уасаби и други трикове:
  • Всеки суши ресторант в Токио дава кърпа, с която да избършем пръстите си, докато ядем.
  • Киселият джинджифил има за цел да освежи ястието.
  • Използвайте пръчките, а шефът поставя уасаби още в сушито.

Ако все пак сте в японски ресторант, питайте дали това е практика при тях. Ако не искате да поставят уасаби във всяка хапка, кажете. Можете да поискате и още, но внимавайте, защото може да е много люто. И все пак това е по-често срещана практика при сушито без ориз.

Клечките: Плюсове и минуси

В Япония не е проблем сушите да се консумира и без клечките. Те са по-хигиенични и елегантни, от друга страна, но е и трудно да се борави с тях.

Как да поръчате правилно в японски ресторант и да избегнете грешки

Много такива места нямат менюта, а предлагат различни цени за различни специалитети. Често се предлага специалитет на деня.

Винаги можете да поръчате и нещо различно, но ще е по-скъпо. Шефът предлага различните видове суши.

Също така на такива места не е учтиво да оставим свежото суши за дълго в чинията, защото губи форма, температура и влажност. Ако искате нещо отново, просто помолете.

В някои изискани ресторанти сервитьорите често питат клиентите за алергиите им, за да не се случи нещо.

Има и ресторанти, в които можем директно да си вземем това, което искаме, от специален плот, по който се движат различните видове.

Сметката, моля

Суши ресторантите в Япония сервират зелен или кафяв чай в края на храненето, преди да пристигне сметката. Не се учудвайте, ако сметката е просто цифра на малък лист хартия, което е шокиращо.

Но нека не забравяме, че в Япония винаги можем да се насладим на прекрасно суши.