Всички сме свикнали да спим в меко легло. Но ако влезем в японска спалня, има шанс дори да не намерим такова. Има много причини, поради които японците предпочитат да спят на пода, а това не е просто традиция или спестяване на място в малки апартаменти. Оказва се, че спането на земята има някои доста впечатляващи ползи за здравето.

Възхищаваме се на Япония поради толкова много причини и фактът, че тя се превърна в най-дълголетната страна в света, ни накара да се замислим за причините, които стоят зад вековната традиция на спане на пода.

1. Може да облекчи болката в гърба

Спането на твърда, равна повърхност е полезно за гърба и може да ви освободи от болка, която е с вас от години. Докато спите на меко легло, със сигурност се чувствате удобно, но матракът ви може да започне да потъва с течение на времето, което води до изкривяване на гръбначния стълб и до болки в гърба. Всъщност медицинските експерти дори препоръчват да поставите шперплат под матрака си, ако е твърде мек. Спането на пода също ще поддържа гръбнака подравнен и ще предотврати изкривяването на тялото ви в неестествено положение.

2. Може да подобри стойката

Ако спите в правилната позиция и гръбначният ви стълб получава подходяща опора, ще ви бъде много по-лесно да държите гърба изправен през деня. Преместването на пода може да ви помогне да поправите лоша стойка, защото когато гърбът не ви боли, не чувствате нужда да ходите отпуснато.

3. Може да подобри кръвообращението

Когато спите на пода, притокът на кръв се подобрява, защото теглото се разпределя равномерно и има по-малко натиск върху различни части на тялото. Спането в естествено положение също ще предотврати изтръпването, причинено от лоша циркулация. Например, ако спите свити настрани, кръвта циркулира и след това се връща обратно към сърцето, причинявайки различни здравословни проблеми, като кръвни съсиреци и разширени вени.

4. Може да ви помогне да станете навреме

Ако ви е трудно да напуснете комфорта на възглавниците и да станете от леглото сутрин, не сте сами. Много хора го правят, когато алармата се включи и се изкушават да натиснат бутона за отлагане. Когато спите на пода, получавате качествен сън и не ви е толкова удобно, че да искате да лежите там цял ден.

5. Достъпно е

Ако направите преход към спане на пода, ще „зарадвате“ портфейла си. Хубавият матрак струва много, а избирането на грешния и подмяната му може да отнеме известно време и енергия. Спането на пода ще ви спести доста, тъй като няма да е необходимо да купувате рамка за легло или основа, която да пасва на матрака ви.

Кой трябва да избягва да спи на пода

Подът е най-твърдата повърхност, на която можете да спите, и въпреки че освобождаването от матрак има много предимства, не се препоръчва за някои групи хора.

• Страдащи от алергии. Тъй като подът събира мръсотия и прах, хората, които са склонни към алергични реакции, могат да развият кашлица и хрема.

• Хора с костни заболявания. Ако вече страдате от сериозно костно разстройство, сънят на пода може да донесе повече вреда, отколкото полза, тъй като може да окаже по-голям натиск върху ставите.

• Възрастни хора. Тъй като мобилността намалява с възрастта, възрастните може да се затруднят да легнат на пода.

• Ако ви е студено. Ако откриете, че се събуждате през нощта и ви е студено, по-добре избягвайте да спите на пода, тъй като това може да влоши положението.

Какво мислите за спането на пода? Бихте ли могли да напуснете удобството на леглото си за тези ползи за здравето?