Потокът Юнски Боотиди е интересен с бавните си и ярки, жълто-оранжеви метеори

Летните месеци са подходящо време за наблюдение на метеори от любителите астрономи.

Няколко метеорни потока ще бъдат активни от края на юни до средата на август и при подходящи условия, наблюдението и фотографирането им не е трудна задача според специалистите.

Метеори могат да се наблюдават най-добре от места, достатъчно отдалечени от нощните светлини на градовете, за да имаме тъмно небе. За целта е най-подходящо да бъдем във високопланинска местност, в ясна и безлунна нощ, припомня за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Той е автор на традиционното издание на катедра "Астрономия" на СУ "Гид на любителя астроном", в което се описват значимите астрономически явления през годината, придружени от напътствия за наблюдението им от любителите астрономи.

 

Последните часове на нощта срещу 27 юни са подходящо време за наблюдения на метеори от потока Юнски Боотиди. Потокът е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори, каза Маркишки. Активността на Юнски Боотиди по време на максимума варира в широки граници през различни години – от само няколко до над 100 метеора за час.

Но дори при ниска активност, неговите ярки и бавни метеори, навлизащи в земната атмосфера със скорост 18 километра в секунда, могат да се фотографират много по-успешно от бързите метеори на повечето други потоци през годината, отбеляза физикът. Той припомни, че Юнски Боотиди се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в космическото пространство от кометата 7P/Pons-Winnecke, която има орбитален период 6,4 години. За последен път тази комета премина през своя перихелий (т.е. най-близо до Слънцето) на 27 май 2021 г., а следващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г.

При всяко нейно завръщане през централните части на Слънчевата система, тя обогатява пространството по протежение на своята орбита с нови роеве от космически частици, отделящи се от нея и формиращи кометната опашка, посочи специалистът.

Метеорният поток Юнски Боотиди е активен от 22 юни, а максимумът му тази година ще бъде на 27 юни, четвъртък, около 07:45 ч. българско време, каза физикът. „Тогава съзвездието Воловар, в което се намира т. нар. радиант на потока, ще клони към залез над западния хоризонт. Сутринта на 27 юни Слънцето ще изгрее в 05:51 ч. за района на София, така че наблюдения ще са възможни допреди развиделяване – до около 04:30 ч.”, уточни Маркишки. Той обаче обърна внимание, че по това време Луната ще бъде в съзвездието Водолей, във фаза два дни преди последна четвърт, което ще затруднява наблюденията.