На 8-ми ноември Българската православна църква чества Архангеловден, най-големия есенен празник след Димитровден. Според християнската религия, пред престола на Господа винаги стоят седем първенствуващи ангели (архангели), първият от които е Архангел Михаил. Той представя Божието слово. Смятан е за най-смелия и неслучайно в иконографията се изобразява с копие в ръка, тъпчещ с крака дявола.

 

В народните вярвания съществува предание, че Рангел, както българите са преиначили името на Светеца, е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Затова според българският фолклор Архангел Михаил олицетворява смъртта. Представян е като красив момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човека (оттам и другото му име Душевадник). Въпреки тежката му задача, Светецът е смятан за състрадателен и справедлив. Освен това според преданията е бил глух, за да не чува жалбите на осиротелите. След като извадел душата на мъртвеца, Архангел Михаил я отвеждал при Свети Петър, където двамата заедно отмервали на везните греховете и според резултата изпращали човека в Райската градина или на вечни мъки в Ада. Според някои народни вярвания, когато умиращият се усмихва, Свети Рангел му подава златна ябълка, а ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша. Именно затова българите смятат, че с почитането на Архангел Михаил ще осигурят здраве и добър живот на живите и на човек ще му е по-леко, когато дойде неговият ред да отиде при Господ.

 

Официално празникът е започнал да се празнува в началото на IV век на Поместния Лаодикийски Събор. На него неправилното почитане на ангелите като към творци и управители на света се осъдило и отхвърлило, а православното им почитание било утвърдено. 

 

Поверието гласи, че на този ден тържествуват доброто, светлината и справедливостта. Затова в нощта преди празника трябва да помислим за своите проблеми и прегрешения, които тегнат над нас и да се помолим те да бъдат опростени на светлия празник, който се задава.

На Архангелов ден всеки български православен храм отслужва тържествена Света Литургия и прави Водосвет за здраве. Според вярванията почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите.