На 31-ви март в 3 часа през нощта преминаваме на лятно часово време. Часовниците се местят с един час напред. 

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Преминаването от зимно към лятно часово време е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това през 1908 г. Великобритания също преминава на лятно часово време, като в началото то е било от 21 май до 1 октомври 1916 г.

В България тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава - на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври - с един час назад. А от 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Съветваме ви да бъдете по-внимателни в дните около смяната на времето. Проучвания сочат, че това е времето от годината, когато хората са по-разсеяни.

Организмът ви ще се справи по-лесно със смяната на времето, ако менюто ви е по-здравословно. Постарайте се да се храните с по-леки храни. Това правило важи най-вече за вечерите, когато тежката храна може да повлияе върху качеството на съня. Ако вечеряте тежки и мазни храни, спокойният и пълноценен сън ще бъде по-трудно постижим.