Когато температурите се повишат, особено вечер, е трудно да заспим. Дори и да нямаш климатик, който да те спаси от жегите, има много прости начини, по които да се пребориш с високите градуси и да се наспиш добре.

Открихме 10 трика, с които можеш да си сигурна, че нищо няма да наруши съня ти:

1. Увери се, че въздухът не се застоява

Вентилацията е ключът към нормалните температури в жилището. Ако имаш вентилатор, го постави към отворен прозорец. Нека леглото ти е между тях. Така въздухът ще се върти през нощта.

2. Смени завивките си

Когато казваме това, имаме предвид, че ти трябват тънки и светли завивки. Те ще отразяват горещината, а няма да я абсорбират. Ако те са направени за зимата, за да ти е топло, няма как да те разхлаждат през лятото.

3. Използвай по-малки възглавници

Понякога главата е най-топлото място по тялото ти през лятото. Избери малка и мека възглавница. Пробвай с тези от дивана.

4. Облечи се удобно

Ако харесваш нощниците и пижамите, се увери, че са тънки и широки. Някои хора обичат да спят без дрехи, но това е твой избор.

5. Охлади леглото

Направи обратното на това, което правиш зимата, за да е топло то. Някои хора слагат топли бутилки през зимата. За лятото ще ти трябват студени. В Древен Египет хората са се охлаждали, завивайки се със мокри завивки. Можеш да напръскаш чаршафите преди лягане.

6. Разбери кои са точките, през които се охлаждаш

Когато сме болни, слагаме мокри кърпи на челото си, което е добър трик и да нямаме температура. Не забравяй и за останалите части на тялото ти. Сложи краката си в студена вода преди да си легнеш. Това намалява температурата на тялото. Можеш да се охладиш и с душ преди лягане.

7. Нека тялото ти е близко до пода

Топлият въздух се изкачва нагоре, а подът остава студен. Пробвай да спиш на матрак на пода или в спален чувал.

8. Сложи чаршаф на прозореца

Отвори го и сложи чаршафа там, за да не пропуска слънчевите лъчи в стаята. Така тя ще остане по-студена. Сложи пердета, които ще имат същото действие.

9. Внимавай какво ядеш

Не искаш да активизираш метаболизма ти, докато спиш, нали? Не яж преди лягане и запази големите хранения за по-рано през деня. Сладоледът и динята са добро оръжие в борбата срещу жегите. Интересно е, че пикантните храни също могат да предизвикат охлаждане, защото лютивото ни кара да се потим. Запомни, че и всеки реагира различно на този тип храна. Внимавай!

10. Направи си сама климатик

Ако нямаш климатик, направи няколко поправки по вентилатора ти. Има много видеа в интернет, които ще ти помогнат. Някои хора поставят купа с лед пред него. Ледът се топи и усещаш лек бриз.