Често в живота си реагираме несъзнателно и се чудим защо околните не са ни разбрали правилно. Именно затова е полезно от време на време да поспрем и да си дадем сметка какви сме всъщност. В такива ситуации много ни помагат тестове като този, който ще споделим днес с вас. 

Вие вървите по улицата и внезапно започва да вали. Дъждът се усилва и дори ако започнете да тичате с всички сили, все едно имате поне още пет минути до целта. Кой от следните 4 варианта на действие бихте избрали?


 

1. Ще намеря стряха или дърво и ще почакам под тях, докато спре да вали".

2. Не знам колко дълго ще продължава този дъжд, затова ще продължа колкото мога по-бързо".

3. Ще се огледам дали наблизо няма някой, който да ме приюти под неговия чадър или ще потърся магазин, където мога да си купя един чадър".

4. Аз винаги си нося в чантата сгъваем чадър, така че просто ще го използвам".


Как реагирахте на неочаквания пороен дъжд? Дъждът представлява непредвидените и неконтролируеми сили, действащи в живота. Вашите конкретни отговори показват как сте склонни да реагирате, когато между вас и вашия партньор или приятел възникне спор.

1. "Ще намеря стреха или дърво и ще почакам под тях, докато не спре да вали".

Вие се отнасяте към онези хора, които предпочитат да почакат, докато другата страна не се успокои, преди да организират своята отбрана. Вие предоставяте на човека да вика и да се горещи дотогава, докато не изпусне цялата пара, а след това спокойно и обективно излагате своята гледна точка. Някои биха казали, че това е много разумен подход, други ще го нарекат просто страхливост.

2. Не знам колко дълго ще продължава този дъжд, затова ще продължа колкото мога по-бързо".

Интересува ви не толкова крайният резултат от кавгата, колкото възможността да се изкажете открито. Вие сте уверени, че сте прави и че няма никакъв смисъл да се спори. Концепцията на компромиса не е ваша тактика. Ако противоположната страна се сърди, вие се сърдите още повече. Ако тя започне да вика, вие крещите. Това не прави спора с вас весело занимание, но поне винаги може лесно да се каже каква е позицията ви по един или друг въпрос.

3. "Ще се огледам дали наблизо няма някой, който да ме приюти под неговия чадър или ще потърся магазин, където мога да си купя един чадър".

Вие не обичате конфликти и конфронтации, затова щом още възникне спора, вие се стараете да изгладите всичко и да успокоите другия човек. За съжаление, това понякога само влошава нещата още повече. Може би е необходимо поне веднъж да заемете твърда позиция и да издържите на бурята.

4. "Аз винаги си нося в чантата си сгъваем чадър, така че просто ще го използвам".

Вие разчитате, че имате отговори на всички възможни въпроси и обяснения за всяко събитие. Може би спорът за вас е само възможност да усъвършенствате своето ораторско изкуство, но на другите вашата позиция им изглежда хлъзгава, разочароваща и неискрена. Макар че, вероятно и за това вие имате убедително обяснение.