Всеки човек притежава уникални характеристики, които си проличават в ежедневни и дори на пръв поглед незначителни неща. Например в почерка, подписа и дори в рисунките, които си драскаме, докато сме отегчени. Тези драсканици всъщност могат да разкрият много за личността ни, защото, докато рисуваме, ние вплитаме черти от характера си в рисунката.

Днес ще се позабавляваме с един много известен и лесен тест, който е създаден, за да разкрие основни черти от характера ти. Прилаган е както в обучението на деца, така и при професионални интервюта на възрастни.

Ето какво е и условието на теста:

Вземи един бял лист хартия и нарисувай къща, дърво и човек. Не се притеснявай да проявяваш творчество, нека вътрешният ти глас те насочва.

Когато си готова, можем да пристъпим към анализ на рисунката.

1.   Къщата

Къщата е символ на семейството и семейния живот. Тя показва какво е мнението ти за твоето семейство и за семейните ценности като цяло.

  • В най-добрия случай къщата трябва да излъчва приветливост, да е с нормален размер и нормално количество детайли. Ако къщата е твърде малка, това означава отхвърляне на семейството. Твърде голяма къща показва, че може би човекът е потискан от семейството си.
  • Линиите и стените символизират преградите и силата на егото. Къща, нарисувана с бледи и неуверени линии, показва слабо его и плахост. Докато стените, нарисувани с твърде голям натиск и подчертани няколко пъти, означават безпокойство и нуждата от поставяне на прегради.
  • Покривът е символ на въображението и фантазиите. Покривът, на който е обърнато допълнително внимание (има керемиди, улуци, гнезда на лястовички и подобни) показва живо въображение и пъргав ум. Докато малкият, незавършен или горящ покрив показва натрапчиви, плашещи фантазии.  
  • Вратите, прозорците и алеите са признак за откритост и за желание за общуване с околните. Но пердетата, щорите и твърде дългите алеи показват нежелание да разкриеш себе си и най-вероятно трудно се доверяваш.
  • Колите могат да са признак за приветствието на нови хора или признак, че наскоро някой си е тръгнал от живота ти, в зависимост къде се намира колата и с каква идея си я нарисувала.
  • Отворените врати и многото прозорци показват силна нужда от приятелите и семейството, искаш постоянно да ги приобщаваш към живота си и да им споделяш всичко.
  • Психически нестабилните хора рисуват къщата от странен ъгъл, показват части от интериора й (примерно през прозореца) или я рисуват в мига, преди да се разпадне.

2.   Дървото

Дървото символизира подсъзнателното и най-съкровените ти мисли, които обикновено пазиш за себе си.

  • Стволът на дървото символизира егото и мнението ти за твоята собствена личност. Ако той е нарисуван с дебели или подчертани линии, това показва неувереност. Малките стволове показват вътрешна слабост и неустойчивост, докато по-големите стволове – вътрешна сила. Отсечено дърво, разполовено или ударено от мълния показва психически проблеми.
  • Клоните символизират опитите на нашето его да се докосне до света около него, да се свърже с останалите. Ако клоните не се докосват до ствола или въобще липсват, това показва трудности при общуването с другите хора и проблеми при връзките. Малките клони показват неумелост при общуването, а големите клони – твърде силна нужда от чуждото одобрение. Извитите клони показват известни трудности при връзките с останалите, но интересен характер. Мъртвите или счупени клони показват безнадеждност и душевна пустота.
  • Наличието на листа показва, че опитите ни да се свържем с останалите са успешни. Ако липсват листа, това може да означава, че се чувстваш празна, докато листата, които не са закачени за клоните, показват, че невинаги получаваш необходимата ти обич и внимание. Островърхите листа могат да символизират агресия, маниакалност или обсесивно-компулсивно разстройство.
  • Корените са това, което свързва дървото и хората с реалността. Ако на рисунката няма корени, това може до означава, че се чувстваш несигурна или още не можеш да намериш твоето място в света. Корените, на които е обърнато твърде голямо внимание, показват склонност към притеснение. Мъртвите корени показват чувство за откъснатост от света и празнота.
  • Други детайли: Разни завъртулки върху ствола показват, че умът ти е зает с някакъв проблем. Хралупите са дупки в ствола на дървото, затова показват „пробойни“ в егото и проблеми със самоконтрола. Понякога хралупите показват и наличието на стара травма. Катеричките и малките животни са като неканени гости, които не можеш да контролираш, т.е. отново показват някакви проблеми, които са извън твоя контрол. Плачещите върби често се рисуват от депресирани хора, а хората, които имат нужда от много любов и грижа, често рисуват плодове.

3. Човекът

Човечето на снимката, естествено, символизира представа ни за нас самите.

  • Обикновено човекът е рисуван в центъра на листа, симетричен е, приятен е за гледане, облечен е и е нарисуван детайлно.
  • Ръцете показват начина, по който искаме да се свържем с останалите. Отворените ръце показват желание за общуване, затворените показват отбранителна позиция спрямо другите. Ръце, които не са свързани с тялото, показват чувство за безсилие. Сочещи пръсти или длани, свити в юмруци, показват агресивност. Ръкавиците са признак за безпокойствие и антисоциалност.
  • Краката, също като корените на дървото, показват връзката ни с реалността. Ако краката не са довършени или са „отрязани“ от края на листа, това може да е признак за чувство на потисничество и загуба на лична свобода. Твърде малките и твърде големите стъпала показва едно и също – отчаяна нужда от сигурност и опора.
  • Вратът разделя главата (разума, съзнанието) от тялото (нуждите и плътските желания). Ако човекът ти няма врат – ти не разделяш разума от желанията и заради това лесно се отдаваш на импулсите си. Дългият врат показва стремеж към ясно разграничение между двете и по-добър себеконтрол.
  • Устата символизира нашите нужди и това как се справяме с тях. Голямата отворена уста показва отчаяние и нужда от внимание. Сочните и детайлни устни показват големи сексуални нужди. Здраво затворената уста показва пасивна агресивност. Нацупените устни или усмивката показват отношението ни към живота. Зъбите могат да са символ на вербална агресия.
  • Детайлни полови белези (гениталии, гърди) показват някакви сексуални проблеми или несигурност. Те често се рисуват от тийнейджърите.
  • Ако си нарисувала не човече, а нещо друго, може да има няколко обяснения. Робот – липса на емоции; клоун – прикритост; човече, нарисувано само с няколко линии, без детайли – вдетиняване и носталгия.
  • Твърде многото детайли върху човека показват маниакалност и безпокойствие, докато твърде малкото – липса на енергия и скука.