Никога не съм знаела какво да очаквам, когато се стигне до разбито сърце. Знаех, че е трудно и че се предполага, че наистина е болезнено. Слушала съм песните и съм чела книгите, в които се разказва за края на връзка и как той има потенциал да унищожи човек. Не един път сама съм виждала приятел да вехне от болка и тъга по някого. Не разбирах защо тези раздели са толкова тежки, докато не го срещнах.

След двугодишна битка със собствените си емоции реших, че е време сама да разбия сърцето си и да си тръгна. Защото той беше всичко, което мислех, че искам, но се оказа, че не е това, което заслужавам. Не разбирах разликата между двете неща допреди този момент и дори тогава не беше лесно. Отне ми месеци на тъга по онова, от което смятах, че се нуждая.

Хората казват, че процесът на възстановяване е дълъг и са прави. Единственото, което наистина работи е времето. Аз лично бях като зомби през първите два месеца. Едвам заспивах, почти не ядях и изпитвах ужас от следващия ураган от емоции, които щеше да ме залее в някакъв момент от деня. Нямах никаква енергия за нещата, които обичах, а най-близките ми хора наистина започнаха да се притесняват. След около месец на самонаказание, посетих терапевт, за да се опитам да се възстановя по-бързо и да се почувствам малко по-добре.

Но въпреки това продължавах да поддържам образа му в главата си и отказах да го забравя напълно. Дори когато не исках да се боря с емоциите си, аз все пак го правех. И така един ден, докато седях на бюрото си в работа сякаш нещо ми просветна. След месеци на болка и отчаяние вече не бях обсебена от спомена за него. Разбрах го, защото бях спряла да правя тези четири неща:

1. Спрях да плача непрекъснато

Когато реших да си тръгна от него, плачех през цялото време. Както седях и вършех ежедневните си задачи, сълзите внезапно започваха да се стичат по лицето ми. Продължавах да мисля за това, което загубих и колко всъщност го обичах. Отне ми известно време, но един ден се събудих и осъзнах, че не бях плакала от няколко дни. Тези няколко дни бързо преминаха в седмици, а сега рядко се сещам да пролея и една сълза за този период от живота си.

2. Престанах да му бъда толкова ядосана

Нищо не боли повече, отколкото да се отдалечиш от някого, когото обичаш и от който се интересуваш. След раздялата ни бях непрекъснато ядосана, защото не разбирах как мога да обичам толкова много един човек, а той да не връща чувствата ми по начина, по който искам. Трябваше някой да бъде виновен за всичко и затова насочих гнева си върху него, макар че наистина не го заслужаваше. Ето защо, когато спрях да изпитвам ярост към него, осъзнах, че започвам да го преодолявам. Просто мисълта за него не ме разгневяваше.

3. Спрях да чета хороскопа му

Това е нещо глупаво, но беше един от най-големите ми успехи по пътя на преодоляването му. Лично аз винаги съм обичала хороскопите и всичко за тях. Всеки път, когато чета нещо, свързано с хороскоп първо четях моя, а след това и неговия. Това беше до момента, в който започнах да чета хороскопа му, но бързо се отегчих и започнах да чета друга статия. Вече не ми пукаше какво ще ми кажат звездите за него, защото най-сетне осъзнах, че той вече не е човекът за мен.

4. Спрях да съжалявам, че съм го срещнала

След като се разделихме, бях толкова ядосана и наранена, че съжалявах за всичко. Съжалявах, че го срещнах. Съжалявах, че си позволих да го обикна. Съжалявах за почти всичко, свързано с него. Отказах да отида в някой ресторант, ако преди това съм ходила там с него. Трябваше да изтрия много наши снимки. Някои от тях бяха скрила тайно от себе си, но в по-голямата част от времето се преструвах, че никога не е съществувал. След като мина време и аз успях да го преодолея, открих, че вече мога да оценя добрите времена. Имаше период в живота ми, в който той беше най-важният човек в живота ми и бяхме щастливи заедно. Когато спрях да съжалявам за времето, което прекарах с него, разбрах, че най-накрая съм го преодоляла.