Първото нещо, което си представяш, когато чуеш арабски свят, са безкрайни пустини, все едно си попаднал в някоя от приказките на Шехерезада. Това обаче отдавна не е точно така. Безкрайните пустини се превръщат в модерни градове, а в морето се строят острови. Арабските страни са все по-изкушаваща дестинация за любителите на лукса и екзотичните почивки.
 
В Катар се намира един истински рай на земята – The Pearl-Qatar. Със своето смело начинание Катар се стреми да изпревари Дубай – лидерът в строенето на изкуствени архипелази.

 
The Pearl-Qatar е изкуствен остров. Той е невероятен оазис, който впечатлява със своята уникалност, красота, иновативност и най-вече лукс. Луксът тук е навсякъде. Островът има възможност да побере 41 000 посетители. С ключово значение е и местоположението на архипелага. Намира се точно в сърцето на Персийския залив и в близост до главните търговски центрове на Средния изток.
 
The Pearl-Qatar е изкуствено място, което е предвидено за живеене и за удоволствие. Има вили с гледка към морето, елегантни къщи, луксозни апартаменти и офиси, петзвездни хотели, магазини на най-известните световни марки и изискани ресторанти.

 
Това райско кътче се простира на близо 4 млн кв.м и на 350 м навътре в морето. Думата кътче се оказва малка и недостойна за този мащабен проект. Вложено е наистина много, за да се построи тази истинска перла насред морето. А резултат без съмнение е уникален.
 
Целта на острова е да се предоставят всякакви удобства на чужденците и на самите катарци. От модерните кафета и ресторанти до сигурността и спокойствието във всяко ъгълче от острова и пристанище за яхтите, всичко тук е в името на доброто прекарване на посетителите и живущите.

Името “Pearl” (перла на български) не е случайно. В тази част на морето преди се е практикувало търсенето на перли. Островът впечатлява със своята форма на огърлица с перли. Преобладаващите стилове при дизайна на The Pearl-Qatar са средиземноморският и венецианският. Сградите на острова са единствените в Катар, които могат да бъдат собственост на чужденци. В края на острова има и девет малки частни острова, до които не може да се достигне свободно. Достъпът до тях е ограничен. Все пак луксът има своята цена, която при всички случаи не е никак ниска.