Тодоровден е подвижен празник. През 2022-ра година той се отбелязва на 12-ти март, тъй като винаги се пада през първата събота от Великденските пости.

На този ден църквата почита паметта на Свети Теодор Тирон. Легендата разказва, че по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара. Според преданието на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха.

Поверия и обичаи на Тодоровден

Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с бурни кушии (надбягвания с коне). На този ден се организират надбягвания с коне. С венец се окичва победителят в състезанието, а в дома на стопанина му се извива дълго хоро. На този празник жените правят и раздават обредни питки за здраве. Питките се наричат "конче" или "копито" и върху тях се изработват желаните фигурки. На трапезата на празника задължително трябва да присъстват картофи, пита, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща. Името Тодор означава "Божи дар".

На днешния ден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!