Активист, насърчаваш добротата и справедливостта, Анджелина Джоли е известна с хуманитарната си дейност по света. През 2002 г. тя изненада всички ни с решението си да осинови бебе от Камбоджа, което беляза началото на красивото й и голямо семейство. 

Как обаче се е решила на тази важна стъпка? Представяме ви красивата история на една майка и нейния син, която си струва да прочетете.

Когато Анджелина Джоли не искаше да бъде майка

Днес Анджелина е майка на 6 прекрасни деца, 3 от които осиновени. И въпреки че ни е трудно да повярваме, че известната актриса никога не е искала да бъде майка, тя категорично потвърждава това, което бе казала преди време: „Никога не съм си мечтаела да бъда бременна. Просто никога, абсолютно никога не съм си се представяла като майка." След пътуването си до Камбоджа обаче, Джоли променя гледната си точка и започва да вижда нещата по коренно различен начин.

Камбоджа има специално място в сърцето на Джоли - именно това е страната, я която тя заснема един от най-хитовите си филми "Лара Крофт: Томб Райдър" през 2000 г. Оттогава тя не само се влюбва в хората, но и започва всячески да се интересува от случващото се в страната по това време. Пленена от хилядите истории, с които се сблъсква, тя решава да се свърже с Върховния комисар на ООН за бежанците, за да стане посланик на добра воля през 2001 г. „Това пътуване предизвика осъзнаването ми колко малко знаех за всичко, което се случва около мен", спомня си тя. Именно тогава тя посещава и едно от  сиропиталищата в страната, където среща за първи път сина си Мадокс.

Тя избра Мадокс от стотиците сираци в страната

С тогавашния си съпруг Били Боб Торнтън холивудската звезда посещава камбоджанско сиропиталище, където вижда малко бебе, чиято съдба е на път да се промени скоро след това. Според приятел на звездата още с първата им среща е пламнала силната връзка между актрисата и бебето. "Когато тя посети мястото и видя Мадокс, той й се усмихна и стана, вместо да се разплаче, както всички останали бебета. Това докосна сърцето й и всичко беше повече от ясно", спомня си той. Мадокс не беше единственият, чийто живот се променя през този ден. Тогава актрисата открива непозната до този момент страна в себе си и започва да помага на стотици хиляди деца в неравностойно положение по целия свят.

Осиновяването на Мадокс не е никак лесна задача

Поради жестокия трафик на бебета и малки деца по това време в Камбоджа, за нито един чужденец не е лесно да осинови камбоджанско бебе. Джоли също не е изключение и въпреки звездния си статус се сблъсква с редица правни трудности, даващи й шанс да осинови и стане майка. Тя се обръща към своя приятел и бивш бизнес сътрудник от Камбоджа Сарат Мун, който прави така, че мечтата й да се сбъдне. Мун добавя Мадокс към семейното си досие, за да може актрисата да го осинови законно от камбоджански баща.

Така малкият Мадокс е официално осиновен на 10 март 2002 г. от Анджелина като самотен родител. Актрисата решава да го прекръсти на Мадокс вместо да го остави с рожденото му име Рат Вибол.

"Камбоджа винаги ще бъде част от идентичността на Мадокс и искам той да се гордее със своя произход!"

На 15-годишна възраст Мадокс насърчава майка си да направи номинирания в световен мащаб филм "Първо убиха баща ми". Той е адаптация по завладяващите мемоари на камбоджанската авторка и активен борец за човешки права Лунг Унг, която оцелява по време на режима на Червените кхмери в периода 1975-1978 година. Оказва се, че Мадокс е познавал камбоджанския активист и искрено е искал да документира случилото се в страната му.

Докато работи по филма, актрисата си спомня участието на Мадокс в процеса: "Той прочете целия сценарий, помогна ми с бележки и беше на всяка една от работните срещи, плътно до мен и живо интересувайки се от всичко казано.“ Филмът е режисиран от Джоли, а Мадокс работи активно заедно с нея, което му помага да разбере повече за историята на родината си и да се свърже с корените си. 

Силната връзка на Анджелина с Камбоджа, я накара да създаде Фондация "Мадокс Джоли-Пит"още през 2003 г. Нейната основна работа е посветена на облекчаването и изкореняването на крайната бедност, опазването на околната среда и опазването на дивата природа в селските райони на Северозападна Камбоджа.

А днес 20-годишният Мадокс само би могъл да бъде горд от начина, по който е отгледан и възпитан от своята единствена майка - като горд камбоджанец с вечна почит и любов към родната си страна.