Том Ханкс разказа на кинофестивала в Рим историята на тъста си Хасан Ибрахимов, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България.

Ибрахимов е баща на съпругата му Рита Уилсън (родена с името Маргарита Ибрахимова).

"Тъстът ми е от България и е избягал от комунистите през 1949 г., след което е отишъл в Америка. Смята я за най-великата страна в света", разказа на пресконференция актьорът, цитиран от "24 часа".

След това той изпъчи гърди, направи комична гримаса и започна да имитира тъста си на смешен английски с акцент: "Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан!"

Ханкс обясни и защо тъстът му смята Щатите за най-добрата страна - успял да купи къща само с бакшишите от бара, в който работел. По думите на Том филмът "Терминалът", в който играе Виктор Наворски от държавата Кракозия, е посветен на него.

"Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал", коментира Ханкс.

Бащата на Рита Уилсън е българо-мохамеданин. Роден е през 1920 г. в село Орео (българско село на име Брещене) в района на Мустафчово (днес община Мики) в сегашна Северна Гърция, писа смолянският в. "Отзвук". Майката на Рита - Дороти, е родена в гръцко село на албанската граница.

Хасан Халил Ибрахимов приема православието след женитбата си с Дороти. Имат три деца. Семейството се преселва в Смолян между 1927 и 1934 г. Когато става американски гражданин през 1960 г., Хасан сменя името си на Алън Уилсън, вземайки за фамилията улицата, на която живее - "Удроу Уилсън".

Рита, която е родена в Лос Анджелис, започва търсенето на българската си фамилия от американски сайт за откриване на семейни истории. В него тя намира свидетелството за брак на родителите си през 1951 г. Документът сочи гръцкото село Орео за родно място на баща й. Рита открива още, че баща й е бил затворен в трудовия лагер "Куциян" (Перник). Той бяга от лагера и през Турция отива в САЩ. В България остава брат му Ферхат.

Рита и Том се срещат на снимките на телевизионното шоу "Bosom Buddies", но връзката им започва, докато работят по историческия филм "Доброволци". Двамата се женят през 1988 г., имат 2 деца. Актьорът има още 2 от предишен брак.