Салатите са не само вкусни, но и полезни. Те са незаменима част от ежедневното ни меню.

1.  Гръцка салата

Невероятно вкусна и полезна салата, която задължително трябва да опитате. Може да си я пригответе лесно и бързо у дома. Ще ви трябват домати, краставици, лук, чушка, маслини, орегано, сирене, оцет, зехтин. Нарязвате доматите, прибавяте нарязаната на тънки филийки краставица, след което добавяте лука. Сиренето трябва да е солено, за да получите истински гръцки вкус.

 

2. Салата Цезар

Нужните продукти за тази уникална салата са: маруля, крутони, чесън, сирене Пармезан, 1 ч.л. сос Уорчестър, горчица, 1 лимон, зехтин.

Трябва да уточним, че има няколко разновидности на този вид салата. Ние ще ви запознаем с класическия вариант.

Нарязвате марулята старателно, счуквате крутните в малък съд. Към тях прибавяте останалите продукти - чесън, горчица, сок от 1 лимон и сос Уорчестър и ги разбивате с миксер. Добавяте зехтин и изсипвате тази заливка върху марулята. Последно слагате сиренето. 

 

3. Руска салата

Нужните продукти за тази вкусна салата са: майонеза, варени картофи, грах, моркови, кисели краставички, колбас или пилешко месо. Руската салата е популярна из цял свят, както и в България.

Интересно е да отбележим, че в някои страни е известна с други наименования - "Оливие", "Френска салата". Съвременната рецепта на руската салата силно се различава от първоначалния й вид, дело на главния готвач в в ресторант Ермитраж Люсиен Оливие. Салата бързо добива популярност и става предпочитана от посетителите на ресторанта.

 

4. Салата Айсберг

Има безброй много комбинации на този вид салата и всички те са истинска наслада за сетивата. Може да си приготвите салата Айсберг със сушени домати и гъби, с царевица и ядки, със сьомга, домати и моркови, с кълнове и семена.

 

5. Шопска салата

Любимата салата на българи, македонци и сърби става все по-популярна в света. Този вид салата е характерна за българската, македонската и сръбската кухня, но се радва на интерес и в Чехия и Словакия. Предполага се, че е създадена през 60-те години от "Балкантурист", макар и други държави да твърдят, че имат подобна рецепта в националната си кухня.