Не всеки харесва филмите на ужасите. Но единственото нещо, с което могат да се съгласят дори тези, които лесно се плашат, е, че страшните филми могат да бъдат като цяло приятни, ако са по-забавни и по-малко държащи ни под напрежение.

Следващите ленти предлагат перфектния баланс за тези, които искат да се потопят в жанра чрез комедия и няма нужда да се притесняват, че ще бъдат преследвани от кошмари в продължение на седмици.

„Честита смърт“ (2017)

Това е страхотен съвременен филм, който не бива да приемате твърде сериозно. Има добре дефиниран, забавен сюжет. Студентката Трий Гелбмън (Джесика Рот) е заседнала във времето, защото не спира да бъде убивана на рождения си ден. С всеки цикъл се опитва да разреши собственото си убийство. Продължението, излязло през февруари 2019 г., е дори още по-малко страшно, което означава, че франчайзът наистина знае какво прави за своята аудитория.

Предупреждение: Тази лента ще задоволи нуждата ви от страх, но комичният сценарий и феноменалната работа на Рот ще ви заинтригуват до края.

„Горещи тела“ (2013)

Почти всяко изобразяване на зомби апокалипсиса представя немъртвите като кървави, ужасни същества. Но не се задава въпроса „Какво би се случило, ако интроспективно зомби се влюби?“. Отговорът е лек филм на ужасите, наречен „Горещи тела“.

В постапокалиптичен свят зомби с желание да има мозък на име R (Никълъс Холт) си пада по Джули (Тереза Палмър) и я спасява от своя вид. Колкото по-силни стават чувствата му, толкова по-жив се чувства.

Предупреждение: „Горещи тела“ е зомби комедия, който се отдалечава от обичайните. В резултат на това е идеалният филм за всички, които смятат, че „Живите мъртви“ е бъркотия - буквално и преносно.

„Малко зло“ (2017)

Голяма паранормална филмова повторяемост са обладаните деца. „Малко зло“ е добре изпълнен сатиричен подход на тази тема. Да, има малко момче, което вероятно е антихрист. Не, няма да преследва сънищата ви, след като приключите с гледането на филма.

Адам Скот изпълнява ролята на Гари, параноичен втори баща на Лукас (Оуен Атлас), вярвайки, че в неговия доведен син се е въплътило зло. Двамата имат странни отношения и се опитват да се убият.

Предупреждение: Разбира се, филмът не е от най-леките, но е и по-смешен, отколкото бихте очаквали, така че можете да го гледате без притеснения.

„Хижа в гората“ (2012)

„Хижа в гората“ се е превърнал в култов в годините след излизането си. Филмът разказва за пътуването, което се опира на стереотипи на ужасите с неочаквано ниво на остроумие. Група приятели вярват, че ще си починат в отдалечена хижа. В действителност са контролирани като част от нелеп експеримент за решаване на съдбата на човечеството.

Предупреждение: Филмът предлага объркваща (в добрия смисъл) комбинация от смях и ужас, като подбива архетипа на американските студенти, познати ни от други ленти.

„Зъби“ (2007)

Това може да бъде истински забавен или ужасяващ филм, в зависимост от това кой пол го гледа. В тази абсурдна лента има и феминистка нотка. Но в известен смисъл това има своята мисия.

Главната героиня е тийнейджърка, която има перфектния инструмент за защита срещу всеки мъж, който се опитва да я насилва сексуално. Нещата се задълбочават, когато решава да си отмъсти.

Предупреждение: Няма да знаете дали да се страхувате, или да се смеете от смелостта на този филм, така че, предполагаме, че е изпълнил задачата си като комедия на ужасите добре.

„Коледа по дяволите“ (2015)

Ако обичате черен хумор, знайте, че в този филм има коледни играчки, които оживяват и започват да убиват. В тази научно-фантастична хорър-комедия с празнична атмосфера демонът Крампус тормози семейство Енгъл заради загубата на коледния им дух. Предполага се, че все пак е най-прекрасното време на годината.

Предупреждение: Освен ако чудовищата наистина не ви плашат, няма от какво да се страхувате, освен необходимостта да замените „Кошмарът преди Коледа“ с тази лента за годишната ви празнична традиция.

„Шон от мъртвите“ (2004)

„Шон от мъртвите“ и след 15 години е класика и с основателна причина. Това е добър филм, с акцент върху думата „кървав“. Ситуиран в Лондон, филмът проследява животът на продавача в магазин за електроника, Шон (Саймън Пег), който смята, че да го изоставят, е краят на света. Това е така, докато зомбита не се появят в града.

Предупреждение: Във филма не липсват безпричинни начини за избиване на хора, но има и много сух британски хумор.

„Последните момичета“ (2015)

Това е лента, която деконструира представата за главната героиня, която по чудо винаги оцелява след серийния убиец. Група приятели се оказват в капан в измислен филм от 80-те, наречен Camp Bloodbath. Макс (Таиса Фармига) е определена като Последното момиче, защото е девствена, а майка ѝ е актриса във филма.

Предупреждение: Очаквайте неочаквани убийства от убиец с мачете, но не се притеснявайте - не е кърваво.