Шведският град Викен стана първото населено място, решило да отвори магазин, който работи без персонал. Чудите се как така? Ами мнгоо просто.

Всичко започва, когато на компютърния специалист Робърт Илаясен му се налага да намери отворен магазин през нощта, от който да купи храна за бебето си. И тъй като там, където живее такъв няма, му хрумнала идеята да намери някакъв начин да върне своя град в цивилизацията. 

Оказало се, че проблемът бил и в броя на купувачите, наброяващи 50-100 души на ден (от общо население на града 4227 души), и в нерентабилността да се наемат служители за късните часове. За да има смисъл да се поддържа и заплаща на същия този персонал, потребителите трябвало да са не по-малко от 300-500, предава hightech.fm.

Тук идва и иновативното решение на 39-годишния Илаясен, който в края на януари отваря магазин, в който всеки може да закупи желаните от него продукти, използвайки само... смартфона си. Единственото, което трябва да се направи преди това е регистрация на специален за целта сайт и да се изтегли приложение на смартфона на шведската банка BankID, което след това да сканира баркода на желания продукт и автоматично да изпрати заявка за плащане. След това може да се премине към пазаруване.

Иновация има и при входа на супермаркета, който се отваря само чрез едно плъзване на пръста по екрана на телефона. В момента Робърт обмисля как да се направи така, че той да бъде достъпен и за по-възрастните хора, които не могат да се справят с модерните мобилни технологии. За да има всякакви изделия в супермаркета и те да бъдат организирани по категории по различните рафтове, също се грижи той. А за да няма злоупотреби и кражби, му помагат шестте монтирани видеокамери и датчик, изпращащ сигнал, ако вратата е отворена за повече от 8 секунди. Засега не е имало сигнали за нередности. 

Как мислите - дали подобна инициатива би имала успех у нас? Споделете в коментарите.