Кралица Елизабет Втора почина днес, на 96-годишна възраст след 70-годишно управление. 

Бъкингамският дворец току-що публикува следното изявление: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата-консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре."

Кралица Елизабет Втора почина в замъка Балморал, нейния любим летен дом в Шотландските планини. Четирите ѝ деца, 8 внуци и 12 правнуци бяха в замъка или на път за там, включително нейният син принц Чарлз, наследникът на трона.

През изминалата година кралица Елизабет II делегира някои от най-важните си кралски задължения на най-големия си син принц Чарлз.

През май 96-годишният монарх беше принудена да се оттегли от председателството на държавното откриване на парламента поради двигателни затруднения и не произнесе традиционната реч на кралицата,в  която излага законодателната програма на правителството. За първи път от 1963 г. насам тя не присъства на церемонията.

Кралица Елизабет Втора бе най-дълго управлявалият жив монарх в света. Тя заема трона от 1952 година насам. Тя е първият британски суверен, прекарал седем десетилетия на трона в династия, която води началото си от почти 1000 години до норманския крал Уилям I и неговата експанзия в Англия през 1066 г.

На 9 април 2021 г. пък на 99-годишна възраст почина съпругът на британската кралица - принц Филип, който бе нейната най-голяма опора и сила през 73-годишния им брак и нейното безпрецедентно управление. 

Поклон! Кончината на Кралицата е краят на една ера не само за Великобритания, но и за целия свят...