Учени решиха да променят начина, по който до момента се определяше мерната единица килограм.

Досега дефиницията за килограм ставаше чрез бляскав цилиндър от платинена сплав, който стои заключен в сейф във Франция. Преди броени часове представители на повече от 60 държави се събраха във Версай и гласуваха отсега нататък точното тегло на един килограм да се определя чрез... електрически ток.

Така, еталонът за килограм вече придоби енергийно вместо физическо измерение, а съвсем скоро металният еталон за килограм, наричан на галено „Голямото К“, се очаква да отиде в музея.

Част от учените  приемат промяната със смесени чувства „Работата ми в областта не е от твърде дълго време, но изпитвам странна привързаност към килограма,“ каза за Би Би Си Перди Уилямс от Националната физична лаборатория. „Мисля, че това, което се случва, е много вълнуващо и е наистина значим момент. Промяната малко ме натъжава, но това е важна стъпка напред, а новата система ще функционира по-добре. Така че, това е наистина вълнуващо и нямам търпение да се случи“, допълва Уилямс.

Питате се как точно ще се определя килограмът с електрически ток? Много просто - на принципа на електромагнитните кранове, с които на площадките за скрап вдигат и преместват големи метални премети. Промяната ще бъде възможна, тъй като вече съществува достатъчно прецизна технология за измерване чрез електрически ток. Ако новата система бъде приета окончателно всеки, който разполага с технологията за измерване с електричество, ще може да провери теглилките си където ѝ да се намира.