Науката се развива с огромни стъпки и всеки ден ние научаваме все повече и повече за света, в който живеем. Свикнали сме да разбираме за нови и нови комети, които са в нашата галактика, но какво ще кажете за новия цвят, който бе открит? 

Това, както и много други откриятия преди него, станало съвсем случайно. Мас Субраманян, професор по химия от Държавния университет на Орегон започнал да изследва свойствата на мангановия оксид, към който добавил още химикали и поставил в пещ, когато неочаквано за него и в резултат на работата му, пред него се появил безупречно син цвят - вещество в син цвят, нетоксично и устойчиво на избледняване. Същият този син цвят, който човечеството се опитва да получи още от времето на династията Хан. “Още откакто египтяните изобретиха едни от първите сини пигменти, индустрията непрекъснато се изправя пред проблемите, свързани с токсичността, безопасността и трайността на получения продукт", разказва един от екипа на професора.

Ето как изглежда той:


И въпреки че щастливото събитие се е случило още през 2009 година, едва днес цветният агент става наличен за приоизводителите. Предполага се, че той ще се използва основно за производството на покритя и пластмаси.

Интересен е и фактът, че в света съществуват множество оттенъци на синия сцят, но всеки един от тях има своя недостатък. Така например кобалтовото синьо може да бъде канцерогенно, берлинската Лазур би могла да отделя цианид, а други цветове са неустойчиви под въздействието на топла или киселинна среда.

Откриването на безупречното синьо е още едно доказателство, че понякога креативността е плод на случайност. Не мислите ли?