Експертите прогнозират, че след близо 40 години шоколадът ще изчезне, тъй като какаовите растения не могат да оцелеят в променящия се климат.

Дърветата растат при специфични условия, които включват висока влажност и обилни дъждове. Въпреки това, прогнозираното повишаване на температурата с 2,1 градуса през следващите 30 години ще причини сериозни щети на растенията, а оттам и на шоколадовата индустрия в целия свят.

Кот д'Ивоар и Гана - държавите, които произвеждат 75% от шоколада в света, ще се сблъскат с въпроса дали да спасят шоколада на света или да спасят умиращата екосистема.

"За разлика от други земеделски култури, които са се възползвали от развитието на съвременни технологии, повече от 90% от световната какаова реколта се произвежда от части земеделци в стопанства с непроменени методи", завява Дъг Хокинс, говорител на фирмата, направила проучванията.

Още миналата година експертите прогнозираха, че скоро светът ще се сблъска с недостиг на шоколад, тъй като потреблението в някои развиващи се страни е невероятно - средностатистическият потребител изяжда около 286 шоколада годишно.