Когато говорим за любов, винаги сърцето е във водеща роля, докато разумът май отива на заден план... Така че кой би предположил, че точно математиците биха ни помогнали да срещнем идеалната половинка.

Хана Фрай е известен математик и е готова да предложи няколко съвета за това как да срещнете и изберете подходящ партньор.

За търсенето на любовта онлайн:

Хана Фрай казва, че ако търсите любовта онлайн, най-добре е да не качвате най-добрите си снимки в сайта за запознанства. Знаем, че звучи странно, но си има причина. Ако качите много перфектна снимка, това ще уплаши доста от кандидатите. Те ще си кажат „Да, това момиче е страхотно, но сигурно му пишат страшно много хора и едва ли ще ми обърне внимание, по-добре да не се излагам и да не ѝ пиша“. В същото време човек, който не крие недостатъците си и показва различни черти от същността си, ще бъде по-популярен.

„Когато хората избират снимка, която да качат в сайт за запознанства, те често се стараят да минимизират онези неща, които другите биха сметнали за непривлекателни. Класическият пример са хората с леко наднормено тегло, които избират изрязана снимка само на лицето си. Или пък плешивите мъже, които избират снимки, на които носят шапка. Всъщност трябва да правите точно обратното, ако искате да имате успех с онлайн запознанствата. Трябва да използвате умно онова, което ви прави различни, дори и някои хора да го сметнат за непривлекателно. Защото хората, които ви харесват истински, пак ще ви харесат, а другите не са важни“, казва Хана.

Как да разберете кога е най-подходящото време за сериозна връзка?

В много връзки се забелязват повтарящи се модели, т.е. повечето хора се държат по един и същ начин. Например 34% от хората първо се целуват, преди да се държат за ръце, докато останалите правят точно обратното.

Математическите формули в любовта могат да ни помогнат да изберем най-добрия момент за действие.

Ако искате да се омъжите, естествено, не бива да се хвърляте в обятията на първия човек, който прояви интерес, но не бива и да отлагате твърде дълго, защото това значително намалява шансовете ви за успех.

Според Хана Фрай и математическата теория за оптималния пределен момент не трябва да се омъжвате за никой от хората през първите 37% от любовния ви живот. Какво ще рече това: Ако искате да се омъжите до 35-годишна възраст, а сте започнали със срещите от 15-годишна възраст, не очаквайте да срещнете подходящ човек поне до 22-рата ви годишнина. Преди това трябва да трупате опит, а мъжът след това ще бъде подходящ за ваш съпруг и ще бъде по-добър от всичките ви предишни връзки.  

Тази формула крие известни рискове. Ами ако срещнете страхотен човек, когато сте на 19 години? Или ако на 25 започнете да излизате с неподходящ човек, трябва ли да се омъжите за него само защото е малко по-добър от предишните 37%? Въпреки че тази математическа формула е базирана на опити и наблюдения от реалността (включително и от животинския свят), тя все пак крие доста рискове. И все няма по-добра математическа формула за откриване на любовта от тази.

Как да разберете дали той е подходящ от първата среща

Характерът на потенциалния ви партньор може да бъде разгадан още от първите няколко срещи и дали идва навреме. Хората, които идват навреме, са по-сговорчиви. Те мислят за другите и обичат да има план. Онези, които подраняват, са по-невротични и неспокойни, но в същото време са по-наясно с емоциите си. Сериозно закъсняващите са ясни – те са хаотични, разхвърляни и не ценят времето ви.

Обърнете внимание и на обувките му. Онези, които носят удобни обувки, обикновено са оптимисти и са склонни да помагат на останалите. Онези, които предпочитат боти до глезена, се страхуват от промени и са малко по-агресивни.

Как да избегнете развода:

А ако сте открили любовта и вече сте сключили брак, тогава е най-добре да говорите открито за това, което не ви харесва. Онези двойки, които обсъждат проблемите си и споделят какво ги дразни, се развеждат по-рядко, защото те не спират да работят върху връзката си.