На български казваме „По дрехите посрещат, по ума изпращат“, на английски си имат друга поговорка – „Не съди книгата по корицата“. И наистина външният вид може да е подвеждащ, но в същото време той разкрива неподозирани неща за личността ни. Само от един поглед можем да разберем дали един човек е перфекционист, дали е лидер и дали е надежден приятел, или поне така твърдят учените.

Днес сме ви подготвили списък с няколко неочаквани неща, които може да разкрие външния ви вид за характера ви и за здравословното ви състояние.

1. Бръчките могат да са свързани със сърдечно заболяване

Според едно проучване, проведено през 2012 г., сърдечно-съдовите заболявания имат пряко въздействие върху кожата ни. Учените са съпоставили количеството на бръчките при група от хора с родители дълголетници и при случайни доброволци на същата възраст. Резултатите показали, че жените, които нямали семейна обремененост, изглеждали с около 2 години по-млади от възрастта си. А жените, чиито родители имали сърдечни проблеми, имали повече бръчки.

2. Пъпките могат да показват здравословен проблем

В източната медицина се вярва, че пъпките се появяват вследствие на проблем с някой вътрешен орган.

  • Пъпките между веждите могат да показват проблем с черния дроб.
  • За пъпките под очите се смята,че са свързани с бъбреците и надбъбречните жлези.
  • Пъпките в горната част на бузите показват проблеми със стомаха.
  • Пъпките в средата и долната част на бузите могат да са свързани с проблеми с белите дробове. Дясната буза е свързана с десния бял дроб, лявата – с левия.
  • Пъпките над устните могат да са сигнал за сърдечно заболяване.

Разбира се, причините за пъпките обикновено са доста по-безобидни.

3. Формата на лицето ви разкрива черти от характера ви

Авторката на книгата „Мъдростта на лицето ти“ Джийн Ханър казва, че формата на лицето ни може да ни разкрие много за характера на някого.

Лицето с формата на диамант: Хората с това лице са перфекционисти. Те обичат да командват и да контролират нещата, в същото време са добри комуникатори.

Кръгло лице: Хората с такова лице обикновено поставят чуждите интереси над своите.

Сърцевидно лице: Тези хора са много упорити, енергични и интуитивни. Те са и много креативни.

Квадратно лице: Хората с такова лица са много издръжливи и смели. Те обичат предизвикателствата и си поставят големи цели.

Овално лице: Тези хора са много дружелюбни и приветливи, затова са като магнит за околните.

Правоъгълно лице: Хората с такова лица са известни със своята безпогрешна логика. Те много внимателно планират действията си и рядко говорят за чувствата си.

Триъгълно лице: Тези хора искат да се справят сами с всичко. Колкото по-тясно е челото им, с толкова повече задачи се нагърбват. Обикновено такива хора са много успели личности.

Колкото и да е интересна тази теория, за нея няма медицинско потвърждение или обяснение.

4. Изражението на лицето ви разкрива колко надежден човек сте

Според едно проучване, направено през 2014 г., по вашето изражение хората съдят за няколко неща – вашата надеждност, вашата привлекателност и вашето влияние над останалите.

Ето с какво се свързва всяка изражение и как то влияе на околните:

Хората, които не оказват особено влияние над другите, имат тръпчинки, повдигат веждите си, държат брадичката си ниско и разтягат устните си за усмивка.

Хората, които са особено доминантни, бърчат нос и показва зъби, когато се усмихват.

Не особено привлекателните хора бърчат нос, имат леко разтворени устни и присвити клепачи.

Привлекателните хора повдигат вежди и разтягат устните си в лека усмивка.

Онези, които не изглеждат много надеждни, се мръщят, ноздрите им се разширяват, а очите им се присвиват.

Онези, които будят доверие у околните, имат бръчици около устата, носа и очите, когато се смеят, и също така повдигат вежди.

5. Височината е свързана с лидерските качества

Когато срещаме нов човек, мозъкът ни го преценява по височината му. Според мозъка ни високият човек ще бъде добър лидер. Освен това е интересно, че хората, които виждаме на снимка и които имат по-продълговати лица, автоматично се възприемат като високи от мозъка ни.

6. Околните преценяват физическата ви сила и по костната структура на лицето ви

Учените помолили група доброволци да преценят физическата сила на един мъж само по снимка на лицето. Резултатите показали, че мъжете с по-широка челюст били възприемани като по-силни. Любопитното е, че доброволците били склонни да определят характера на мъжа по изражението на лицето му, но за измерването на силата изражението нямало никакво значение, важна била само костната структура, така че нямало значение колко лошо гледа един мъж, ако има невпечатляваща челюст.

7. Хората с широки лица са възприемани като агресивни

Като продължение на горното твърдение, други проучвания доказват, че възприемаме хората с широки лица като по-агресивни. Учените установили, че определена пропорция между височината и широчината ни кара да мислим, че някой може да е опасен. Освен това високите нива на тестостерона обикновено са свързани с по-широко лице.