Ако сте гледали филма „Генезис“ с Леонардо ди Каприо, сигурно и на вас ви се е искало да контролирате сънищата си и да градите нови светове съвсем съзнателно.

Осъзнатият сън е сън, при който сънуващият е наясно, че сънува, докато сънят се случва, и може да участва активно в него и да го манипулира. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални, но много често навлизаме във фаза на осъзнат сън малко преди да се събудим, докато някои хора изобщо никога не са имали осъзнат сън.

Освен че осъзнатият сън може да бъде изключително приятен и интересен (или пък много зловещ, ако сънуващият не може да се събуди самостоятелно), учените твърдят, че тези сънища могат да имат и друго приложение. Те могат да бъдат използвани за намаляване на стреса и безпокойствието и за решаването на други психологически проблеми.

Ето какво са открили учените:

Има много прилики в мозъчната активност при осъзнат сън и при психоза, т.е. докато сънувате, вие изпитвате нещо подобно на това, което изпитва човек с психоза, който получава халюцинации и си въобразява някакви неща. Въпреки че това звучи малко зловещо, учените са на мнение, че осъзнатите сънища могат да имат терапевтичен ефект. Ето защо:

  • Хората, които страдат от кошмари, могат да се научат да сънуват осъзнато, за да се събуждат по-лесно, когато имат неприятен сън.
  • Тъй като сънувате осъзнато, вие можете да преобразявате сънищата си и да взимате решения в тях. Можете да изживеете много приятни моменти на сън – да отидете на тропически остров, да летите, да яздите еднорози, всичко е възможно. Радостта, която изпитвате, се отразява на мозъка ви и зарежда тялото ви с допамин – хормона на щастието, което пък намалява стреса и безпокойствието.
  • Творците могат да се вдъхновят от сънищата си. Може би не знаете, но Менделеев вижда периодичната таблица първо в сънищата си и така се вдъхновява за своето най-голямо откритие.

Може би се чудите как да сънувате осъзнато? Някои хора просто си го могат, а другите трябва да тренират.

Първата стъпка е да започнете да си водите дневник на сънищата. Щом станете, запишете всичко, което си спомняте за съня. Много скоро ще намерите някакви прилики между сънищата ви, които могат да ви подскажат, че сънувате.

Второ, през деня трябва да си представите сцена, която искате да видите в съня си. Представете си я няколко пъти и мислете за нея преди лягане. Ако я видите в сънищата си, ще знаете, че това е сън. Опитайте се да се намесите в сцената.

Трето, ако по време на сън никога не осъзнавате, че сънувате, започнете да правите „проверки на реалността“, докато сте будни. Например да си броите пръстите, да си повтаряте някакво изречение и т.н. Правете тези проверки по поне 10 пъти на ден. Много е вероятно скоро да започнете да сънувате тази „проверка“, но в съня тя ще изглежда по-странна и нереална, което ще ви накара да осъзнаете, че сънувате.

Технологиите са наистина изумителни, защото учените вече са създали машина, която води до осъзнато сънуване. Тя работи с електрическа стимулация на мозъка и създателите ѝ твърдят, че е напълно безопасна.

Множество проучвания са доказали, че сънищата ни помагат да се преборим със страховете си и да разберем себе си и емоциите си. Веднъж щом се вгледате в сънищата си и приемете несъзнаваното, ще откриете мир със себе си, ще се излекувате от психологическите ви травми и ще намалите стреса в живота ви.