Женските списания от години си задават въпроса как да открием подходяща половинка и ето че двама икономисти успяват да дадат отговор на този въпрос.

Първи с темата се занимава Лойд Шепли, който през 1962 г. си задава въпроса как да събере по двойки хората от една група, ако всички те имат различни виждания за това как изглежда съвършената им половинка.

Няколко десетилетия по-късно в разсъжденията се включва и Алвин Рот, който доразвива теорията на Лойд Шепли. Двамата заедно създават формула, която може да бъде използвана както при търсене на подходяща половинка, така и при избора на най-подходящ донор, при избора на университет, при разпределението на най-подходящите служители за дадена дейност и т.н.

За тази формула през 2012 г. двамата спечелиха Нобелова награда в областта на икономиката.

Но как би ни помогнала тяхната формула в любовта?

Нека разберем.

Първа стъпка: Определете какви са най-важните качества, които търсите в партньора си

Вземете лист хартия и го разделете на две колони. В първата колона напишете 5 качества, които бъдещата ви половинка трябва да притежава. Във втората колона напишете 5 качества, които не можете да понасяте.

Втора стъпка: Изберете човек, който отговаря на списъка ви почти напълно

Да кажем, че в момента си пишете или пък общувате с няколко мъже. Сред тях изберете човека, който почти на 100% се доближава до списъка ви. Може би късметът ще ви се усмихне и ще намерите голямата си любов. Уловката е, че вие също трябва да отговаряте на изискванията на избраника ви.

Трета стъпка: Какво да направите, ако ви отхвърлят

Да кажем, че вие не отговаряте на неговите изисквания и той не проявява същия интерес. Тогава пробвайте с втория човек в списъка ви, а междувременно работете върху себе си.

Четвърта стъпка: Не се примирявайте с по-малко

Дори нищо да не се получи с двамата, не бива да се отчайвате и най-важното – не бива да се задоволявате с по-малко. Половинката ви трябва да отговаря на поне 80% от позитивните качества, които сте изброили. Тогава има много голяма вероятност връзката ви да издържи дълго време и дори след като първоначалната еуфория премине, пак да си останете влюбени.

Ако връзката ви приключи, първо си дайте време, запознайте се с нови хора и тогава се върнете към първата стъпка.

Как работи формулата при група от хора?

Ето как нагледно би работила формулата при група от хора, които общуват помежду си.

Нека си представим група от 3 жени и 3 мъже.

Всеки от тях знае какво търси в своя потенциален партньор. Лиса и Зоуи харесват и тримата мъже, докато Соня харесва само двама мъже, а Арни харесва само Соня.

В началото всяка жена проявява интерес към мъжа, който е начело на списъка ѝ.

Мъжете постъпват по същия начин.

За съжаление, на този етап не се формират двойки, защото няма взаимно привличане. След това жените проявяват интерес към втория мъж в техния списък.

Мъжете също разширяват избора си и проявяват интерес към жената на второ място в списъка. Арни все още се интересува само от Соня.

Ако към една жена интерес проявяват двама мъже от списъка ѝ, тя ще предпочете онзи, който е на първо място в нейния.

Например Лиса най-много харесва Марк, но тя е на второ място в неговия списък. Марк пък харесва най-много Зоуи, но те няма как да станат двойка, защото той е на последно място в нейния списък. Затова Марк проявява интерес към Зоуи и Лиса, но в крайна му отвръща само Лиса.

Ник харесва най-много Лиса, но тя не го харесва толкова, затова, когато Марк – нейният номер 1, проявява интерес към нея, тя избира него и така се оформя първата двойка.

В крайна сметка имаме две двойки, които имат потенциал за дългосрочна и здрава връзка:

  • Марк и Лиса
  • Зоуи и Ник

Соня не намира подходящ партньор, защото не харесва Арни, който пък харесва само нея. Затова и двамата остават сами засега.

Точно по този начин работят и сайтовете за запознанства – някои хора отхвърляме на мига, с други само си говорим, а онези, които харесваме най-много, виждаме и на живо.

Основното в тази формула е, че включва изискванията и очакванията и на двете страни, но най-полезното е да съставите ваш личен списък, с който по-лесно да отсеете подходящите кандитати.