Сигурно знаете онази изтъркана приказка: На смъртното си легло никой никога не е казал „Иска ми се да бях прекарвал повече време в офиса“. Убедени сме, че това е така, но не ви ли се иска да знаете за какво ще съжалявате най-много един ден? Едно проучване от двама професори по психология може и да даде отговор на този въпрос.

Проф. Майк Морисън и проф. Нийл Роуз провеждат телефонно проучване сред 370 американци. Според резултатите повечето участниците в проучването съжалявали за неща, свързани с взаимоотношенията им с хората около тях.

18% съжалявали за края на тяхна стара любов, 16% съжалявали за проблеми в семейството си. На второ място идват съжаленията за образование и кариера. 13% съжалявали за неща, свързани с образованието им, 12% съжалявали за кариерата си, 10% съжалявали за свои финансови избори. За начина, по който са отгледали децата си, съжалявали 9%, а за това, че не са се грижили за здравето си – 6%.

Това означава, че 43% от нещата, за които хората съжаляват, са свързани с взаимоотношенията им с хората около тях (в процента се включват старите връзки, изгубената любов, проблемите със семейството и начинът, по който са отгледали децата си), докато съжаленията, свързани с работата и начинът на живот (кариера, образование и финанси) съставляват 35%.

Изненадани ли сте? Вероятно не. Според науката връзките в живота ни са много важни и общуването с любимите хора има редица здравословни ползи – то намалява депресията и понижава риска от инфаркт. Приятелите и семейството ни карат да се чувстваме по-щастливи и по-успели. Затова недейте да пренебрегвате хората, които ви обичат и държат на вас.

Според други проучвания съжаленията могат да се разделят на два типа – за неща, които сме направили, и за неща, които не сме направили. И двете са еднакво разпространени, но много по-трудно преживяваме онези неща, които не сме направили. Така че не се страхувайте да поемате рискове! И ако много мечтаете за нещо и можете да го изпълните сега – направете го! Не чакайте по-удобен момент.