Още една причина да се усмихвате по-често!

Гневът не се изразява само във викове, цупене и лошо настроение. Има няколко типа гняв и всеки от тях има свои симптоми, които включват самообвинения, рисково поведение, сълзи от безсилие и много други. Така че гневът изобщо не е проста емоция. Тя оказва много по-голямо влияние върху живота ни, отколкото предполагаме. По последните данни дори може да доведе до покачване на теглото.

Всички изпитваме гняв от време на време, но ако постоянно се чувствате ядосани, това може да се отрази негативно на здравето и теглото ви.

Ето как учените обясняват този ефект:

  • Всичко започва с адреналина

Когато изпитваме гняв, в тялото ни се отделя голямо количество адреналин, който ни подготвя или за бой, или за бягство. Тази химическа реакция предизвиква в нас чувство за силно безпокойствие.

Тъй като в такъв момент кръвта се стича от вътрешните органи към мускули, чувството за глад намалява, но ефектът е краткотраен.

Когато нивата на адреналина паднат, тялото ни сигнализира, че е време да си върнем загубената енергия и започваме да изпитваме силен глад. Но тъй като все още сме неспокойни, първата ни мисъл вероятно ще е за шоколад, чипс или нещо подобно. Такива храни ни носят радост и утеха, но определено не са полезни за тялото ни.

Какво може да се направи в такъв момент:

Опитайте се да не лекувате стреса и безпокойството с храна. Следете диетата си и не яжте, когато не сте гладни.

  • Безпокойството е причината за стреса

Безпокойството увеличава стреса, заради което нивата на хормона кортизол се покачват. Постоянният стрес е много вреден за сърцето и в крайна сметка оказва влияние върху теглото ни.

Кортизолът превръща кръвната захар в мазнини и потиска храносмилането, което води до трупане на килограми.

Какво може да се направи:

Ако постоянно се чувствате неспокойни или ядосани, намерете си активно занимание – спортувайте или се разхождайте сред природата. Това ще ви помогне да изразходвате натрупаните емоции, да съберете мислите си и да подобрите настроението си.

  • Губим контрол върху апетита

Стресът може да доведе до проблеми и със съня, а когато не спим достатъчно, нямаме достатъчно енергия. А какъв е най-бързият начин да си набавим енергия? Като посегнем към въглехидратите, т.е. към захарта. В такива моменти ни е трудно да се контролираме, защото липсата на достатъчно сън оказва негативно влияние върху хормоните, които контролират апетита.

Какво можете да направите:

Намерете начин, с който да върнете хармонията в живота ви – чрез повече срещи с приятели, чрез любимото ви хоби, чрез четене и въобще с нещо, което обичате да правите и ви носи спокойствие и радост.