Може би си мислите, че ключът към повишението е да оставате следработно време, да се подмазвате на шефа или просто да живеете за работата си, но има още нещо, което можете да направите.

Според ново проучване хората, които получават оргазъм поне веднъж на ден, работят по-усърдно и с повече желание. Този ентусиазъм се отразява и на работата им и повишението не закъснява.

Тези хора умеят да балансират между личния си живот и работата.

„Поддържането на здравословна връзка, която включва достатъчно количество секс, прави работещия по-щастлив и по-отдаден на работата си, което се отразява положително както на самия работещ, така и на организацията, за която работи“, казва Кийт Левит, професор в Университета на Орегон.

Проф. Левит, който е експерт по организационно поведение и мениджмънт, отбелязва, че хората, които успяват да загърбят работата си, когато са у дома, се радват по-щастлив личен живот и като цяло са по-добри в професията си.

Причината сексът да оказва положително влияние върху професионалното ви представяне е отделянето на хормона допамин, с който мозъкът ви „награждава“. Този невротрансмитер е ключът към доброто психическо здраве, а неговата липса води до депресия и отпадналост, в по-тежките случаи липсата му дори се свързва с заболяването шизофрения.

Освен допамин, след оргазъм се отделя голямо количество окситоцин, който пък се свързва с чувството за привързаност.

Затова сексът подобрява настроението ви и чувството за енергия и приповдигнатост продължава през следващия ден.

За да проследят връзката между секса и работата, учените са провели проучване, в което са участвали 159 женени двойки. Те трябвало да попълват две анкети всеки ден в продължение на две седмици.

Както и очаквали, служителите, които били правили секс предната вечер, били в по-добро настроение. А приповдигнатото настроение сутрин водело до повече продуктивност през деня. Този ефект, който траел до 24 часа след оргазъм, бил еднакво силен както при мъжете, така и при жените.

Учените взели предвид и качеството на съня и взаимоотношенията между съпрузите, които основно влияят на настроението ни сутрин. Въпреки това се оказало, че сексът също оказва огромно въздействие върху работата ни.

„Това проучване ни напомня, че сексът има социални, емоционални и психологически ползи, затова е важно да бъде наш приоритет“, казва професор Левит. „Отделете време и за него.“

Професор Левит не е единственият, който е забелязал връзката между секса и работата. Един градски съветник в Швеция наскоро предложи служителите в общината да използват един от работните си часове през седмицата за секс. По този начин съветникът се надява да повиши раждаемостта в града и в същото време да подобри настроението и продуктивността да служителите.

Проф. Левит обръща внимание и на шефовете, които занимават служителите си и в извънработно време. Отговарянето на имейли след работа, допълнителните задачи и т.н. влошават продуктивността в работно време. Според професора шефовете трябва да насърчат служителите си да се откъсват от офиса, след като си тръгнат вечер. По този начин служителите могат да постигнат баланс между работата и личния им живот, който е много важен за продуктивността и доброто настроение.

А знаете ли, че във Франция наскоро прокараха закон, според който служителите имат право да се „изключат“ и според който не са длъжни да отговарят на имейли и съобщения след работно време.

„Новите технологии ни изкушават постоянно да сме „включени“ и на линия, но вероятно е по-добре да ги изключим, когато можем“, казва проф. Левит. „Работодателите би трябвало да насърчават служителите си да се откъснат от работата си след работно време.“

Покажете това проучване на шефа си, който постоянно ви занимава след работа, а междувременно вие се захващайте за „работа“ и правете повече секс! Така повишението ви очаква съвсем скоро.