По цял ден работиш на бюро? Вратът ти се схваща, кръстът започва да те боли, настроението ти се разваля... Какво да направиш? Стани и се разходи! Според ново проучване кратките разходки на всеки час подобряват настроението, без да те разконцентрират. Те дори притъпяват фалшивите пристъпи на глад, които изпитваме, когато сме стресирани или ни е скучно.

Според проучването тези кратички, но чести разходки са по-ефективни за подобряване на физическото ни здраве от дългите сутрешни разходки преди работа.

Има редица доказателства, че продължителното и постоянно седене може да доведе до физически и емоционални проблеми. Проучванията показват, че седенето намалява кръвния поток към краката и повишава риска от натрупването на плака в артериите.

Хората, които седят повече от 8-9 часа на ден, са по-застрашени от диабет и затлъстяване. Заради тези данни много шефове въвеждат различни офис практики, включващи разходки, бюра, които променят височината си, за да позволяват редуването на работа в седнало и изправено положение, и дори купуват бягащи пътеки за офиса. От години в Япония служителите имат пауза за гимнастика и раздвижване, но за съжаление тази практика много рядко се среща по света.

От друга страна, някои шефове се притесняват, че повишената физическа активност на работното място ще разсейва служителите, ще ги направи по-уморени или дори по-раздразнителни! За да ги опровергаят, група учени от Университета на Колорадо започват своето проучване.

В проучването участват 30 души, на които са направени щателни медицински прегледи, за да се установи първоначалното им здравословно състояние. Освен това ги помолили да оценят степента на умора, радост и глад, които изпитвали, докато са на работа в онзи момент.

Участниците трябвало да решават и компютърни пъзели и задачи, за да покажат нивото си на концентрация.

След това доброволците били помолени да се явят три пъти в клиниката и да симулират един техен работен ден.

Първия път работели без почивка, освен за кратки паузи до тоалетната. При втория ден били помолени да си направят 30-минутна разходка преди да дойдат на „работа“ и след това да седят през следващите 5 часа и половина без почивка.

На третия ден доброволците седели през по-голямата част от 6-те часа, но започвали всеки час с 5-минутна разходка на пътеката в клиниката.

В началото и края на всеки такъв ден на доброволците е взимана кръв, за да се установят нивата на стреса.

Проучването показало, че всички доброволци се чувствали по-енергични, ако са били активни през деня, независимо дали са вървели 30 минути в началото на деня или това време е било разделено на по-кратки разходки.

По всички други показатели 5-минутните разходки били по-ефективни от дългите. Работниците се чувствали по-щастливи, ако са имали възможност да се разходят, умората и болките намалели, освен това измамното чувство за глад изчезнало. При когнитивните тестове нямало разлика, а нивата на стреса останали постоянни през трите дни.

Тези резултати показват, че „дори кратката физическа активност, разпределена в различни части на деня, е практичен и лесен начин да подобрим здравословното си състояние“, казва експертът Джак Гропъл.

Той изтъква факта, че кратките разходки не карали хората да изпитват повече глад или умора, а имали точно обратния ефект. Освен това не пречели на хората да се фокусират.

Въпреки че проучването е проведено за твърде кратък период от време и е направено в малък мащаб, то все пак потвърждава разбирането, че движението е много важно и дори малките почивки оказват положителни резултати върху тялото ни.

Затова, хайде, стани от бюрото и се раздвижи!