Една наситена със събития вечер за Уил Смит завърши с получаването на първия му Оскар.

Първо, по време на предаването, след като водещият Крис Рок направи неприятна шега за прическата на г-жа Пинкет Смит, г-н Смит скочи на сцената и удари Крис Рок в лицето, след което му изкрещя нецензурни думи от мястото си сред публиката.

По-малко от час по-късно г-н Смит спечели първата си награда Оскар за най-добър актьор за ролята си на Ричард Уилямс, бащата и треньор на тенис звездите Винъс и Серина Уилямс в „Методър Уилямс“. Този път, когато се качи на сцената, той беше по-скоро сълзлив, отколкото ядосан и се извини на Академията и колегите си номинирани.

„Ричард Уилямс е яростен защитник на семейството си“, каза в речта си видимо емоционален Уил Смит. Той сподели, че част от работата в Холивуд е да не обръщаш внимание на неуважителните коментари на хората, „и трябва да се усмихваш и да се държиш така, сякаш това е наред“. Той каза, че е бил подложен на силен стрес, за да „защити“ семейството си и членовете на актьорския състав и екипа на филма и че се бори с натиска.

„Изкуството имитира живота. Приличам на лудия баща, точно както наричат Ричард Уилямс, но любовта те накара да правиш луди неща“, каза г-н Смит. „Надявам се Академията да ме покани обратно.“

Седейки близо до сцената в Dolby Theatre в неделя вечер, Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит бяха обект на шеги на водещите през цялата вечер.

Първо, актрисата Реджина Хол направи шега, която намекна, че г-н и г-жа Смит са в открит брак - те го приеха спокойно, като и двамата се смееха на кадри от камерата след шегата.

Очевидно шегата на Крис Рок вече им е дошла в повече.