В 21 век почти всичко е пряко свързано с технологиите - комуникацията, работата,  пазаруването, плащането на сметки. Тази тенденция започва да се пренася и у дома.

Интелигентните решения за жилището ни се превръщат от лукс в необходимост. Всяка  дама иска домът ѝ да е безупречен и красив, а вече и "умен".

Електрониката може да ни помага да намалим сметките си за ток и отопление, да ни предпазва от крадци, токови удари и да направи дома ни истинско царство на уюта и удобството.

Scheider Electric създават системата "Умен дом" именно, за да улеснят живота ни и да ни помогнат да направим жилището си максимално функционално.

Системата представлява общо решение за автоматизация на множество функции в жилището, които могат да се управляват както по отделно, така и заедно. Тя може да включва осветлението, отоплението и климатизацията, слънцезащитата. Освен тези основни удобства, отварянето на гаражната врата, напояването на зелените площи и още функции могат да бъдат включени в списъка.

Благодарение на системата на Scheider Electric домът ни може сам да прецени как да функционира, така че да ни спести високите сметки.

През лятото тя може да определя дали да затвори щорите плътно и да спре климатика, за да контролира температурата без излишен разход на ток, както и кога да отваря прозорците, за да осигури естествена вентилация. Също така през зимата ни насочва дали да се дръпнат завесите, на колко градуса да бъде настроен климатика, докато ни няма и каква температура да поддържа парното.

Начинът, по който системата "Умен дом" получава нужната информация за времето навън е чрез метеостанция. Тя подава информация на системата, а софтуерът изчислява оптималния режим на работа на дома според зададените критерии за комфорт.

Всички функции могат да се управляват самостоятелно или пък да се активират едновременно с едно натискане на бутон под формата на предварително запаметени сцени. Например, настройката „вкъщи съм“ може да включи определени осветителни тела, отопление, дори музика, а „довиждане“ може да загаси всички лампи, да остави отоплението и климатизацията в спящ режим и да активира алармата.

Умният дом на Scheider Electric мисли за нас и когато сме далеч от жилището си. Системата може да симулира присъствие на хора като пуска и спира осветлението и „дърпа“ завесите. Можем дори да наблюдаваме детето си през уебкамера, в случаите, в които е само вкъщи.

Най-хубавото е, че всичко това може да се контролира през мобилно приложение. Управлението е изключително лесно. Приложението включа икони и менюта, подобни на тези, които използваме в ежедневието си. Просто променяме зададените условия от смартфона или таблета.

В самото жилище централният панел се монтира на стената и придава по-технологично усещане за дома. Различни функции по стаи могат да се вложат и в рамки, точно като тези за ключове и контакти, които да изберем според интериора и стила си.