40 дни след Великден се отбелязва възнасянето на небето на Христос.

Христос се въздигнал в небесата на 40-ия ден, след като проповядвал учението си и беседвал с учениците си в продължение на 40 дни. Възнесение Господне се отбелязва винаги в четвъртък.

Смята се, че това е денят, когато Господ прибира душите на покойниците. Според поверието ако на Спасовден вали дъжд, то тогава годината ще бъде плодородна.

Вярва се, че на 40-ия ден от Великден идват самодиви. Те се кичат с росена, който е цъфнал през нощта срещу Спасовден. Растението може да лекува болните и именно това е денят, в който той има най-голяма сила. Поверието гласи че болните трябва да легнат на поляна с росен или пък да сложат растението до възглавниците си.

Друго поверие гласи, че в нощта срещу Възнесение Господне може да се излекува безплодие. Необходимо е жената да преспи с китка росен до леглото, а до нея да бъде мъж, който не е нейн кръвен роднина. Преди да настъпи нощта двамата трябва да поставят варена кокошка, спасова пита и бъклица вина върху червен месал. Когато настъпи полунощ, те трябва да легнат под росена в мълчание. Преди да пропеят първи петли те трябва да оставят храната и да бързат към селото, без да се обръщат назад.

На 6-ти юни 2019-та година отбелязваме Спасовден. Името на празника „Спасовден“ произлиза от думата „спасение“.

На Спасовден имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасимира, Спасимир, Спасена, Спасения, Спасуна, Сотир. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!