Вярва се, че Спасовден е ден, който е зареден с голяма сила. Празникът се отбелязва 40 дни след Великден и отбелязва възнасянето на небето на Христос.

Христос се въздигнал в небесата на 40-ия ден, след като проповядвал учението си и беседвал с учениците си в продължение на 40 дни.
Възнесение Господне се отбелязва винаги в четвъртък.

Смята се това е денят, когато Господ прибира душите на покойниците. Смята се, че ако на Спасовден вали дъжд, то тогава годината ще бъде плодородна.
Народните поверия гласят, че на 40-ия ден от Великден идват самодиви. Те се кичат с росена, който е цъфнал през нощта срещу Спасовден. Растението може да лекува болните и именно това е денят, в който той има най-голяма сила.

Поверието гласи че болните трябва да легнат на поляна с росен или пък да сложат растението до възглавниците си.

Друго поверие гласи, че в нощта срещу Възнесение Господно може да се излекува безплодие. Необходимо е жената да преспи с китка росен до леглото, а до нея да бъде мъж, който не е нейн кръвен роднина. Преди да настъпи нощта двамата трябва да поставят варена кокошка, спасова пита и бъклица вина върху червен месал. Когато настъпи полунощ, те трябва да легнат под росена в мълчание. Преди да пропеят първи петли те трябва да оставят храната и да бързат към селото, без да се обръщат назад.