Кой празнува имен ден на 2-ри февруари? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 2-ри февруари.

На 2-ри февруари православната църква отбелязва Зимна Богородица, Сретение Господно, Вълча Богородица, Ден на мъжката сила, Ден на мъжката рожба, Петльовден. 

Празникът е установен още в ранните векове на християнството, като един от четирите празника, посветени на Божията майка. Той съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица го носи в Йерусалимския храм.

В онова време живеел Симеон, който силно вярвал, че не ще умре преди да зърне Христа Господен. Старецът бил един от великите 70 преводачи на Библията. На него се паднало за превод книгата на прочутия пророк Исаия. Стигайки до гл. 7, стих 14, той видял следното: Жена – девица ще зачене и след това ще роди Син, който ще бъде наречен Емануил (в превод: Бог е с нас). Симеон обаче решил, че има грешка, но Ангел Господен му се появил и му казал, че ще се случи точно така и той не ще си отиде от света преди да зърне това чудо. След като донесли бебето Иисус в светия храм, Симеон се обърнал към Бог с думите да го взима при себе, защото най-после е видял това, за което е съществувал цял живот.

Поверия и обичаи

Смята се, че на днешния ден не се работи, защото децата ще се родят белязани. Жените пък не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Денят е известен още и като празник на момчетата и мъжките рожби. Обичаят повелява във всяка къща, където има момче, да бъде заколен петел, с чиято кръв да се направи кръст на входната врата, а главата на птицата да се забучи на видно място. Закланият петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. В някои краища на България пък се колят кокошки за здравето на женските рожби. Счита се, че произходът на празника е езически, като съществуват няколко версии. Най-известният от тях е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дадат синовете си, или да ги убият собственоръчно. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити и живи и здрави.

Днес празнуват всички мъжки майки и синовете им. Желаем ви да растете здрави, щастливи и силни! Днес имен ден празнуват Драгомир, Драгомира, Ванеса, Радостин, Радостина, Радост, Радина, Радослава, Ралин, Сретен, Средка, Средко. Желаем ви здраве, успехи и щастие!