Стотици хиляди жени в Полша излязоха по улиците, облечени в черно, за да протестират срещу плановете на правителството да забрани абортите. Много офиси, университети и училища в 60 града затвориха врати, защото половината им служители са на протестите.

Денят беше наречен „Черният понеделник”, защото жените бяха облечени в тъмни цветове, символизиращи скръбта по отнетите им права.

Полша е една от държавите в Европа с най-стриктна политика по отношение на абортите, но според анкетите населението е против още по-строги закони.

Действащият закон позволява абортирането само когато животът на майката е в опасност, когато зародишът има необратими и смъртоносни дефекти или когато бременността е в следствие на изнасилване или кръвосмешение. Според новото предложение всички аборти трябва да бъдат забранени, а наказанието ще е до 5 години затвор.

Предложението е внесено от граждани, които са събрали 450 000 подписа за забрана на абортите. То е подкрепено от църквата и голяма част от управляващата партия.

Част от събралите се пред Парламента скандираха „Искаме лекари, а не мисионери!”. Други носеха плакати: „Правителството не е като бременността, така че може да бъде спряно.” Една жена заяви, че законът ще наруши гражданските права на жените „Искам да подкрепя всички жени, които може би са пострадали, на които може би ще им бъде отказана медицинска помощ. Правя го за дъщеря ми.”

Според официалните данни в Полша всяка година се извършват няколко хиляди легални аборта, но много често лекарите отказват да направят аборт, защото противоречи на религията им.

Според противниците на строгия закон десетки хиляди аборти се извършват нелегално всяка година, те значително надхвърлят легалните. С по-строгия закон тази практика няма да се прекрати, просто здравето на жените ще бъде изложено на по-голяма опасност.

Министърът на външните работи Витолд Вашчиковски осъди протеста: „Правота на живот или правото на аборт е сериозно морално предизвикателство за нашата цивилизация, за цялата западна цивилизация. Нека се позабавляват”, каза той на протестиращите. „Да протестират, щом си мислят, че няма по-големи проблеми в Полша. Очакваме сериозен дебат по въпросите за живота, смъртта и раждането. Не очакваме забавни срещи, костюмиране и създаване на изкуствени проблеми.”

Според първите анкети малко под 40% от населението подкрепя новия закон, но след протестите подкрепата е спаднала на 29%.

Има и контрапротести из Полша, но глобалната подкрепа е за Черния понеделник. Стотици излязоха по улиците на Берлин в подкрепа на протестиращите, очаква се такава подкрепа и в Лондон.